15.08.2007 г.

У-у-у-у...

След 48 часа на родна земя сега се чувствам супер освежен и щастлив. Видях се с наистина ценни за мен хора, ходих на плаж, изгорях на слънце и осъзнах няколко неща.

Първо, шофьорските курсове се качват с 150-200 лева след броени седмици. Във Варна в момента явно няма под 400 лв, а в София средната такса е към 300-330 (У-у-у-у...). Интересно на какво се дължи тази разлика, не е малко. Затова още днес се записах в редиците на младите пишман шофьори и идната седмица почвам да карам и лекции, и кола.

Дори отсега съм се запасил с правилника и листовките, само да седна и да ги прочета. Ще поровя и в Интернет за всякакви теории, но практиката ще покаже.

Второ, осъзнах колко трагично е положението с парко местата в големите градове. Отне ни четвърт час лутане в еднопосочни улички само и само за да намерим едно единствено свободно място за паркиране (У-у-у-у...). Случката е в събота вечер зад Фестивалния комплекс във Варна. Досега не се бях поставял на мястото на шофьорите, които имат нелеката задача да оставят колата си в центъра на града. Някак си не е нормално обаче и да няма тротоар без нито една кола да е "захапала" част от него.

Всъщност, като се замисли човек, съществуват няколко доста особени феномени в градовете - повече коли, недостатъчни или направо липсващи парко места, увеличен трафик. Класическата комбинация тип 3 в 1 - или защо градското пространство става все по-неугледно и дисфункционално. По статистика, изнесена по радиото, на ден в столицата се регистрират над 300 нови автомобила. За 1 седмица това са близо 2000 коли, а за една година - цифрата е към 100 000. И къде наистина се откриват по 2000 места на седмица?

И защо има хора, които си пътуват абсолютно самички в огромни джипове и американски коли (от породата XXL "бургер"), докато градският транспорт изнемогва и откъм персонал, и откъм към възможности да осигури редовно, надеждно и бързо придвижване на гражданите? Защото стереотипът за кола е "моята кола". Поне в България. Жалко.

Само си представете как ще изглежда градът без коли по тротоарите? Не можете? Нормално - последните поколения дори не са виждали подобно нещо, т.е. нямат тази представа в своя понятиен апарат (У-у-у-у...).

И последно в този постинг - но не и по важност. Благодарност на Добри за линка към моя блог. И поздравления - наистина добре започваш.

4 коментара:

  1. Kalinski, kato izkara6 kursovete, 6te si kupi6 li kola samo za sebe si? :)

    lipsva6 mi babe, lipsva6 mi:(

    ОтговорИзтриване
  2. Вики, за кола е рано, твърде рано. А и те поевтиняват.

    Макар, че днеска сънувах как карам :) Гладна кокошка, казват, просо сънува.

    ОтговорИзтриване
  3. Калине,

    Благодаря ти за мнението ;)
    Ще се радвам да си говорим по-често така :D

    Като гледам ти доста си се постарал - аз не знам кога ще си докарам частта - снимки до това ниво - хем интересни, хем достъпни ;)

    Enjoy!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,

    Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България http://topblog24.com.

    Поздрави Екипът на Топ Блог 24

    ОтговорИзтриване