27.11.2007 г.

Какво се случва във Варна? Транспортът

Измина време от последния ми постинг за Варна, но чак сега научавам за нещо наистина доста вълнуващо - самолет София - Варна за 9,99 евро с включени летищни такси!
Това е и заглавието на първа страница на в. Дневник за сряда, 28 ноември: "Нискоразходната Уиз Ер започва и вътрешни полети". В няколко статии в онлайн издания се правят обзор, коментар и сравнение на досегашните алтернативи за пътуване между двата големи града:
От направените сравнения и личните ми справки със сайтовете на основните превозвачи идват следните заключения. С влак излиза най-евтино - за 18,90 лв. (БДЖ), с автобус цената е 25 лв. (Биомет), със самолет излиза точно 211,26 лв. (България Еър) и от 12 юли 2008 - 25, 41 лв. (Уиз Еър). Цените са крайни, с включени ДДС, летищни такси и такси за разплащане с електронни карти. Но влакът също е и най-бавният начин за пътуване - от 7 часа и половина (с ускорения бърз влак от 21,90 лв.) до 10 часа (с нощния през Горна Оряховица). С автобус разстоянието се взима за около 6 часа - 6 часа и половина, в зависимост от частта от денонощието и метеорологичната обстановка. С кола - честно казано, не знам, но определено излиза най-скъпо от сухоземните алтернативи (малко над 60 лв. за гориво само). Новината е повече от чудесна - означава либерализация на транспортния пазар, по-голяма конкуренция и по-високо качество респективно на по-ниски цени. Струва си да отбележа, че посочената цена за самолетния билет на Уиз Еър е възможно най-ниската и се образува при онлайн резервация, направена няколко месеца по-рано от предвижданите дати за летене. По информация на медиите средно билетът ще струва 60 до 80 лева. Или за по-малко от 100 лв. София и Варна ще се свържат като два съседни квартала в един град - и варненци, и софиянци знаят, че за 40 минути и дори час отнема придвижването от един район на града до друг. А за всички останали ентусиасти в столицата, които не ги вълнува особено възможността да отидат на море за около един час и 25 лева, ето линк с прес-съобщението от Уиз Еър за нови дестинации от София - до Валенсия, Барселона и Измир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар