13.08.2008 г.

Какво се случва във Варна? Карти и ориентири

През 2005 година за първи път Google Maps пуснаха безплатно сателитни изображения на България в по-голяма резолюция и в частност градовете София, по-късно през 2006 и 2007 и Пловдив, Русе и части от Варна и Бургас.

View Larger Map

Буквално преди по-малко от месец Варна може да се разгледа в Google Maps в много по-добра резолюция, която позволява мащабиране до нивото на отделните малки улички и сгради в кварталите. Обновено август 2008: а отскоро можете и да търсите адреси в по-големите български градове чрез Google Maps. За карта на Варна вижте тук, за повече подробности за България - тук. Ако пък сте във Варна отскоро или за малко, ето тази карта указва някои по-важни обекти (за хранене, забавления, пазаруване, медицински грижи, над 130 обекта общо).

Отделно Google Earth позволява и разглеждане в перспектива, където географският релеф се доближава максимално до реалния.

Панорамна снимка на варненския залив, Google Earth

Същевременно, от няколко месеца фунционира* подробна онлайн карта за град Варна, която показва множество обекти и контакти с тях, като се започне от местната администрация, различни държавни институции, големи търговски обекти, банкомати и се стигне до туристически и културни забележителности. Към настоящия момент Сити Навигатор - Варна има информация за 1900 обекта на територията на града.

Освен категоризация на обектите с информация за контакти, сайтът може да търси по зададени улица, блок, номер. Друга полезна функция е добавянето на собствени обекти, след кратка регистрация. Обновено на 9 юни 2008: от авторите на сайта mapbg.info разбрах, че е тестов и засега е спрян, като след известно време ще пуснат обновена версия с изцяло нов дизайн и повече карти.

Ако пък сте жител на града, на когото постоянно му трябва да търси адреси дори без Интернет (има книга) или пък се обърква в картите, на адрес www.matyukolev.free.bg ще намерите подробен указател на всички имена на улици с уникални напътствия как да стигнете до тях, едно- или двупосочни са, в близост до кои други улици или обекти са и т.н.

Подобни услуги се представят и от четири други сайта - споменатият Google Maps (Custom Search и My Maps), BGmaps.com (търсене по адрес), eMaps.bg (ЕСРИ-България; търсене по адрес, интерактивно разглеждане и мащабиране) и Bulmaps.com (Domino Maps; подобно на предходните две). За разлика от тях, Сити Навигатор е продукт на изцяло варненска софтуерна фирма и към момента остава като тестов продукт само за морската столица, а скоро се очаква и добавяне на нови градове. Обновено август 2008: Dir.bg също предлага нелоша географска услуга за четирите големи града и България. Вижте картата на Варна на Diri.bg.

Първоначално публикуван на 27 ноември 2007 в 23:20.

1 коментар: