17.05.2008 г.

„Нощта на музеите“ в София и Варна, 2008

Едно събитие ще се опита да вкара повече хора в галериите и музеите на столицата и да ги свърже с културата, която напоследък липсва в ежедневието на повечето хора. Това събитие се нарича „Нощ на музеите“ и ще се случи ан 17 май, събота вечерта.

Прочетете повече за него и се запознайте с програмата му на сайта на Френския институт в България. Входът на всички участващи институции е отворен, осигурени са съпътсващи музикални и театрални изпълнения, подготвени са и гастрономически и питейни удоволствия, както и кметски транспорт.

Във Варна пък участие ще вземат Регионалния исторически музей (Археологическия музей), Музеят за история на Варна, Парк-мавзолея „Владислав Варненчик“ и Военно-морският музей. Програмата ще започне на Малките римски терми в 18:30 с демонстрации на „Багатур“, корабът „Дръзки“ ще бъде отворен за посещения, ще се проведе и историческа възстановка с рицарски схватки в 19:30 във „Владислав Варненчик“. Непоказани пък икони ще се видят в Археологическия музей.

Балчик също ще зарадва своите жители с културна програма в същата нощ за първи път. Вижте информация и за други градове.

Снимка: Френски институт в България

2 коментара:

  1. Идеята за нощ на музеите е чудесна, стига да еше истина.
    Аз съм от Варна и реших за първи път да се вклуча в тази инициатива. Обиколих няколко централни музея (Архелогическия; Военоморския; Етнографския)а те се оказаха затворени. А може би въоще не са имали намерение да работят нощна смяна.
    Моля ви за в бъдеще не рекламирайте нещо което няма да се състои!

    Ивелина Дечева

    ОтговорИзтриване
  2. Много съжалявам за преживяването Ви и съм крайно учуден, че музеите са били затворени. Нали говорите за вечерта на 17 май (събота)?

    Може би за догодина ще е добра идея да се потвърди по телефона, а не да се разчита на информация от медиите. Защото аз съм цитирал именно такива публикации. В събота вечерта нямах възможност да участвам в инициативата във Варна, но в София организаторите и посетителите са изключително доволни.

    Следващият път Ви обещавам, че ще проверя и по телефона за провеждането на „Нощта на музеите“ във Варна. Благодаря за коментара!

    ОтговорИзтриване