3.05.2008 г.

За дървесната сеч в градинката на "Севастопол"

Резултатът от новините в Интернет за брутално изсечените и окастрени дървета от миналите дни е планиран протест на 7 май от 09:00 пред сградата на Община Варна. Според Веселин Михайлов от "Граждани за Рила" вече над 1200 души са се включили в протестна подписка (източник).

НОВО: Варненският сайт за новини от местната власт Vlastta.com правят собствено журналистическо разследване за случващото се. Прочетете статията там за версията от повече гледни точки.

Отговорните лица според сайта по-горе и според в. "Морски Дневник" са:

  1. Пламен Пенев - директор на дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване” към Община Варна
  2. Таня Василева - кмет на район „Одесос”
  3. Пламен Стефанов - ръководител на фирма “Ерика Варна” ООД
  4. Васил Василев - директор направление „Поддръжка паркове и градини” към фирмата
  5. Златка Тенчева – началник отдел „Озеленяване” към Община Варна
  6. Венелин Жечев - заместник-кмет на Община Варна, бивш директор на дирекция "Архитектура и благоустройство" към общината

Благодарение на хората от сайта Absurdi.com и редакцията на информационната агенция БГНЕС вече няколко новинарски сайта публикуваха снимки и сведения за случилото се:

Първи известиха за това Радио "Варна", в. "Морски Дневник" и Absurdi.com, които се оказват всъщност много по-динамичен и чувстителен измерител на общественото внимание от традиционните медии, които ни занимават с фабрикувани безсмислени новини (задръствания по магистралите, сватбата на Марая Кери, ударения от Стоичков журналист).

Оказва се в крайна сметка, че идеята първоначално е била добра - да се подкастрят короните на дърветата, да се извърши резитба на някои видове, да се отрежат опасните сухи дървета до 2-2,5 метра и да бъдат художествено резбовани, като се осигури безопасността на гражданите от счупени клони по време на бури. Оказва се същевременно, че фирмата изпълнител "Ерика Варна" възприема почти всички дървета за сухи и опасни и реже що види. Най-очевадното кощунство е на тази снимка.

Обаче има ОЩЕ НЕЩО - както разбираме от тази статия по темата от в. "Черно море" (благодаря на Niko), заместник-кметът на общината арх. Венелин Жечев знае за така свършената работа, обяснява, че дърветата щели да минат паспортизация, като за всяко изсечено опасно дърво щели да посадят нови три. Очаквало се и да изникнат нови клони (върнете се към горната снимка и кажете къде по-точно).

ТОВА НЕ Е ВСИЧКО - същият арх. Жечев допуска много подобна грешка няколко дни по-рано, а именно премахнатия бръшлян от оградата на Летния театър този път от общинска фирма. Води се "човешка грешка".

Всъщност този арх. Жечев иначе "добре" застроява града чрез архитектурното бюро на сина си арх. Делян Жечев "Дизарх". А това бюро седи зад хотелите "Кемпински Ермитаж", "Явор", "Гларус", "Белвю" в Златни пясъци; зад сгради като "Пфое мол", "Централ Плаза" и логистичния парк във Варна. Или все едни от най-мащабните проекти в града и околностите от години. Цялата история можете да прочетете тук.

Освен да се потърси пълна (наказателна) отговорност на фирмата изпълнител и общинския заявител, заради липсата на контрол по извършването на "облагородяването"; освен да изразим мнението си на 7 май от 09:00 пред сградата на Община Варна; освен да преценим как най-добре да се компенсира осакатеното (дървени навеси за сянка през лятото, допълнителни млади дървета, саксийни видове).

П.П. Чух от няколко души вече, че било по-добре градинката да се разруши и да се замени с път, който да облекчи нарасналото улично движение в града. Супер! Предлагам да направим и магистрала през Морската, че по-бързо да се стига до новите квартали в неомутренски барок по пътя към комплексите!

4 коментара:

  1. На съд виновните за унищожената градинка!!!!!!!

    Кажете им да не се притесняват много,чака ги съд!То сега не им пука,но скоро ще отговарят пред справедливите органи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9.05.2008 г., 8:05:00

    Чета и се изумявам.Тотално ли откачиха тия хора?! И защо за Бога са отсекли толкова нелепо дърветата, направо нямам думи ( бих разбрала мотива им ако бяха отсечени до дънер, щях да кажа "дървена мафия , ясно." , но това, това не го разбирам...). Изглежда някой е бил или много пиян ,или много напушен, а може би просто е бил некадърен.

    Изкушава ме идеята да засадя борче в "задното дворче" на всеки един от "фирмата изпълнител", заедно с архитект Жечев ( бял ден да не види ).

    ОтговорИзтриване
  3. Да не преувеличаваме толкова!

    Всички знаем, че няма вечни неща на тоя свят. Присъщо е дори за най-красивите и най-старите градове от време на време да търпят промени в облика си. Промените на са нещо чак толкова лошо...

    Градинката на площад "Севастопол" е нещо, което остава в спомените на всеки, който е минавал от там (особенно лятно време) - заради отношението на Варненци към това място и поради неговата уживеност. И аз обичам това място и съм свикнал да го наричам 'център' много повече от колкото козирката пред Катедралата :)

    Но... факт е, че са падали клони върху пейки и бараки, факт е, че са били подавани оплаквания, факт е, че общината не може да си позволи дърво да падне и да изпочупи костите на минувач в центъра на град Варна. Вички знаем колко хора се струпват там лятно време и, че ако падне голям клон по кое да е време на деня през лятото, то някой ще пострада. В този смисъл действията на общината са отчасти навременни.

    Искам също така да кажа, че ми харесва идеята там да има японски череши, които цъфтят превъзходно през пролетта. Въобще, ми се струва по-удачно да има ниска растителност... И тук идва въпроса: А какво ще се случи със старите дървета, с които гражданите на града са свикнали от край време? Какво по-добро решение от няколко скулптурни дърворезби, които да консолидират прехода от стария облик на това място към новия (по-удачен) вариант.

    Подкастрянето на дърветата по този начин не е нещо ново - виждал съм го и на други места. След известно време дървото започва да се възстановява. Въпроса е дали не е по-удачно това място да придобие нов облик. Аз поне не съм виждал секвои на стотици години в центъра на градовете, които съм посещавал.

    Ако има причина за притеснение, то тя би трябвало да бъде обвързана със запазването на статуса на това място като парково пространство (зелена площ). В този смисъл "мазната" уличка наистина трябва да бъде премахната. В момента, в който обаче се започне каквато и да е форма на строителство върху тази свята за мен като Варненец земя лично бих се заел да организирам протести.

    Не виждам нищо лошо в това да превърнем площад "Севастопол" в едно атрактивно и забележително място за всички посетители на града. Не само с това, че младите хора се събират там, а и със наистина ценни културни и природни забележителности.

    И пак да кажа - промяната е наложителна... и затова общинците са предприели действия без да се допитват до жителите на града. А и както Кирил Йорданов казва в изявлението си - той е споменавал за тези промени пред обществеността и преди.

    Знам, че е трудно да се разделиш с нещо, с което си израснал, но мисля, че този път е за добро. А някои хора само използват този момент, за да подронят авторитета на управляващите и да получат собствена изгода. (Понякога си мисля, че е добре, че нямаше референдум за членството ни в ЕС, защото българския народ е по-мек и от пластелин и лесно се поддава на всякакви крайни манипулации в публичното пространство.)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за коментарите!

    Пламене, прав си, че всичко (колкото и хубаво) се променя в даден момент.

    Обаче не си прав за едно нещо: „да не преувеличаваме толкова“. Знаеш ли защо? Защото хората трябва да се научат да бъдат чувствителни на всякакви теми, дори и да преувеличават.

    Защото сега единствено ни жегва, когато се случи нещо или непоправимо, или нещо масивно (изгорелия вагон, наводненията, пожарите лятото, катастрофиралите в кома, умрелите от катастрофи).

    И ако на хората им изглежда, че тези дървета няма да израстнат отново, имат право да надигнат глас и да търсят обяснение и отговори. И ако си следил внимателно всичко, отговори има вече и става ясно, че не всички действия са били законосъобразни.

    Т.е. това преувеличаване доведе до нещо добро - изясняване на законността и отговорността на действията (колкото благородни, толкова и нескопосани), както и нотка на гражданско събуждане. Нямаше как някои партии и сдружения да не се възползват от ситуацията, съвсем нормално, по български.

    А аз като обикновен варненец, нямаше как да не се впрегна толкова много! Поне се чу, видя и реши нещо, заради гражданите, а не въпреки тях :)

    ОтговорИзтриване