8.05.2008 г.

Градинката на "Севастопол" досега и оттук нататък

Вече няколко дни следя какво се случва покрай изсечените дървета в градинката на "Севастопол": какво пишат и показват медиите, какво казват хората в мненията и коментарите си, каква е и реакцията на редактори и разследващи журналисти.

Честно да си призная, объркан съм. Предполагам, и не съм единственият. Но нека да изясним нещата накратко. (Ако ли пък не, поне да зададем някои въпроси за размисъл.)

НОВО: Интервю с г-жа Златка Тенчева, която отговаря на многото насъбрали се въпроси от 7 май и отпреди това. Тя е главен експерт по озеленяване в Община Варна.

НОВО: Прочетете изявлението на кмета Кирил Йорданов по повод протестната кампания. Вижте и становището на ландшафтни архитекти за процедурата по резитба и санитарна сеч.

И ОЩЕ: Предстои „подмяна на старите дървета в Морската градина“. Наистина, много се надявам, първо, да предупредят обществеността, и второ, да не поверят тази дейност на „Ерика Варна“ ООД (регистрирана едва февруари 2008), щом и специалистите обясниха, че работата не е свършена правилно.

Гражданите

От една страна, видях със собствените си очи грозната гледка на стърчащи дървета без клони и без корона, както и дървета, отсечени по средата. Видях и нахвърляните клони и трупи под тях. Видях и че много други хора също са ужасени от вида на градинката, която много варненци обичат. Изключително странен е и фактът, че т. нар. санитарна сеч се извършва по време на празнични дни (1 май) и то още отрано (6:30 сутринта). Както и това, че подобни дейности се извършват преди раззеленяването на дърветата. Също буди недоумение и това, че градинката на "Севастопол" е отбелязана като червена зона, а не като зелена, в новия градоустройствен план (т.е. с общо предназначение). Още, и фактът, че действията са изискани спешно и без да са в съответствие със законово регламентираните процедури.

Всичко това логически води до търсене на някакви причини за грубото изсичане на дърветата. Едни предполагат, че чрез този си вид ще има основание за промяна на предназначението на мястото и така ще бъдат задоволени интересите за построяване на паркинг или бизнес сграда там. Други пък разсъждават, че санитарна сеч е необходима, но не е извършена качествено, поради липсата на ясни критерии и съблюдаващ експертен контрол.

Общинарите

От друга страна пък, местните управници обясняват, че сечта е извършена компетентно; че градинката няма да променя статута си, а ще бъде благоустроена с нови храсти, дървесни видове, жив плет и цветя, които ще бъдат поливани по капков път. Като аргументи за извършването на санитарната дейност се посочват паднали клони върху две пейки и една барака в градинката вечерта на 16 април, както и подобни инциденти в по-ранни години. Разбираме още, че общината не вижда причина за прекратяване на санитарната дейност, която така ще осигури безопасността на гражданите. Дотук накратко.

Развитието на нещата изглежда така:

  • През март 2006 районното кметство „Одесос“ съставя план за картотекиране на декоративната дървесна растителност в градинката. Източник. Пет от дърветата само са отбелязани за изрязване на клони, а другите са посочени за здрави.
  • Златка Тенчева, главен експерт „Озеленяване“ в общината, съобщава пред медиите, че след направен оглед на дърветата на 15 април 2008 се предвижда цялостна реконструкция на градинката на „Севастопол“ и изрязване на сухите дървета. Източник, снимка. Съставен е и съответен протокол от експертна комисия. Дърветата са на по 50 години от вида японска сафора, по принцип крехки и затова неподходящи. Г-жа Тенчева заявява и че около 300 000 лева са заделени за подобно благоустрояване от общинския бюджет, голяма част - именно за „Севастопол“. Източник.
  • Вечерта на 16 април по време на буря във Варна се откъсва и пада 10-метров клон от старо и прогнило дърво в градинката, като чупи две пейки и пада върху един от павилионите. Търговците са завели иск за това срещу общината по-късно. Източник. По време на същата буря падат 16 големи дървета в града, като са потрошени коли и ранена една жена. Източник.
  • На 25 април директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна изпраща възлагателно писмо до управителя на „Ерика Варна“ ООД Желязко Петров с копие до Таня Василева, кмет на район „Одесос“. В него се настоява за „спешно организиране на резитби на едроразмерната растителност в градинката“, като в 4 точки се посочват отсичането на сухи, полусухи и опасни дървета, 2 вида резитба и оставянето на 2-2,5 метра стволове за дърворезба. Според Afera.bg, последното е идея на съпругата на кмета Елена Валеева.
  • Пак на 25 април кметът Кирил Йорданов е видял с очите си и е одобрил началото на подкастрянето на дърветата в града от фирма „Ерика Варна“ ООД, според Васил Василев, специалист-озеленител във фирмата. Според Afera.bg фирмата е близка до семейството на кмета.
  • Между 26 април и 1 май са отсечени 15 дървета в градинката. Източник 1, източник 2. Според фирмата изпълнител, лично е присъствал упълномощен общински представител, който е посочвал дърветата и техните височини.
  • На 1 май след сигнал на граждани до Общинска полиция сечта е преустановена от техническия ръководител на фирмата Пламен Стефанов. Полицаите обаче след справка с представената документация разбират, че фирмата е спечелила обществен конкурс и изпълнява общинско нареждане, и напускат мястото без по-нататъшни действия. Заявява се организирането на среща идната сутрин с представители на район „Одесос“ и фирмата изпълнител. Източник. Мария и Александър Христови първи алармират обществеността чрез снимки в Интернет сайта Absurdi.com. Източник.
  • На 2 май около 20-ина души се събират сутринта в градинката, като се срещат единствено с хора от фирмата, които аргументират действията си чрез споменатото вече писмо и падналите клони през изминалите години. От 2 май тече в градинката е започната подписка, организирана от екосдружението „Граждани за Рила“ (в лицето на Владимир Михайлов), която към момента са подкрепили над 7000 варненци и гости на града. Източник. Няколко обезпокоени граждани се срещат със заместник-кметът на „Одесос“ Венцислав Кючуков, който ги уверява, че няма да се строи на това място и че сечта ще бъде спряна до 9 часа на 7 май, когато заинтересованите варненци ще се срещнат със специалисти озеленители в Общината, за да получат обяснение за сечта. Източник.
  • Пак на 2 май заместник-кметът на Община Варна с ресор строителство и инфраструктура арх. Венелин Жечев още веднъж аргументира санитарната сеч с падналите клони и опасни дървета. Източник. Уверява и че няма да се строи.
  • На 7 май към 8:30 около 100 души се събират пред сградата на общината. Минути по-късно броят им постепенно се увеличава. Хората носят всякакви плакати, дори части от отсечените дървета. Единствени излизат арх. Венелин Жечев и Виолин Калчев (управител на „Ерика“), които обясняват, че сечта е била проверена лично от същия заместник-кмет и тя ще продължи до 9 май. Арх. Жечев също обяснява за предстоящите нови видове дървета и храсти, новото напояване на градинката. Източник. „Граждани за Рила“ изпращат жалба до кмета, писмо до прокуратурата, както и внасят искане в Административния съд във Варна.
  • Последно, на 7 май - денят на протест пред Общината, Административен съд - гр. Варна е издал решение за безусловно прекратяване на изсичане на дървета в градинката, след като е внесено искане, придружено с над 7000 подписа. Доводите накратко са, че сечта не отговаря на регламентираните правила за това и съответно е незаконосъобразна.
  • На 9 май във Фестивалния комплекс се провежда пресконференция с ландшафтни архитекти, които изказват мнението си по въпроса. Предишни експертни мнения вече могат да се прочетат тук и тук.
  • Очакват се още над 640 дървета да преминат през санитарна сеч, според думите на Таня Василева, кмет на район „Одесос“. Тези, които ще бъдат изцяло отсечени, се намират в дворове на училища и ще бъдат засадени нови.

В крайна сметка, излиза, че дори и с най-добри намерения на уста, нещата не са се случили в съответствие със закона. Кметът по информация на Afera.bg е в София до 9 май и доста хора ще очакват гласното му обяснение за случилото се. Vlastta.com прави обширен обзор на фактите и документите в специално създадена поредица „Сеч“.

Има и още няколко нередности при поддръжката на зелените площи във Варна, според разследващите медии. Една от тях е скорошен случай в района на Руското консулство, където дървета са изсечени по подобен начин. Друг такъв случай е свалянето на бръшляна от оградата на Летния театър.

На мен цялата тази работа ми намирисва на калпаво управление. Защо, се питам, трябваше да си проличи чрез най-очевидното - отсечени дървета? Има и други начини - като например периодични административни проверки, журналистически разследвания, проверки на граждански сдружения и опозиция в местния парламент.

За съжаление, си пролича, че местните медии, които имат най-голям ресурс за организиране на общественото мнение, проспаха критичния момент със сечта, а успяха да отразят само по-късно случилото се. Изобщо ролята на медиите и по-специално на новинарските емисии изглежда отдавна се е отдалечила от посоката на информиране за важното в града и събуждане на гражданската съвест по обществени проблеми до настоящата, поредната доза информационно забавление вечер пред екраните, между рекламните блокове и песни или Интернет.

Последно само искам да изразя своите поздравления отново към варненския екип на в. Дневник, на Радио Варна, на Vlastta.com за това, че поне отразиха, следиха отблизо събитията, търсят истината и виновните, дават форум за общественото мнение!

7 коментара:

  1. ПРЕДЛОЖЕНИЕ
    Да се създаде нещо като Граждански фонд /изключително с идеална цел/ в който чрез дарения да се събират средства за следното:
    1.Наблюдение и контролиране на всички действия на местните власти,свързани с абсурдни и явно в ужърб на обществото, свързани с градоустройството и унищожаването на природата заради частни интереси,които властта е толерирала поради некадърност или корумпираност.
    2.Квалифицирани правни консултации и представителство за завеждане на съдебни дела от името на граждани/или бъдещия фонд/ срещу ОБЩИНА, СРЕЩУ КМЕТОВЕ И ДР.ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ПРИ ЯВНА ПЕРСОНАЛНА ВИНА
    /Като първо съдебно дело - ДА СЕ ЗАВЕДЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ ВИНОВНИЦИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "СЕВАСТОПОЛ"/

    Ние като обикновени граждани им даваме гласа си при избори и парите си-в местния бюджет, а чиновниците вместо да служат безусловно САМО на обществения интерес, правят потайни завери,след коите градът става все по-бетониран,неуютен,обезлчен и с отчайваща жизнена среда.
    Като дейност това може да се организира и около съществуващи организации/не е толкова важно формата ,а смисълът/-юристи да си кажат мнението кое е най-целесъобразно, но нещата не търпят отлагане-само с мнения по форумите няма да стане. Не виждам друг смислен начин да се респектира Ганьовския манталитет на безскрупулния,безочлив,безотговорен ,некадърен и корупмиран български чиновник,освен със съдебно решение да му се бръкне в джоба.Щото той си е гьонсурат-не разбира со кротце,со благо,не разбира нито от морал,благоприличие,традиции,уважение към данъкоплатците.И бой да яде-все му е тая.Ако му бръкнеш в джоба ,обаче...
    Убеден съм че мнозина ще отделят според възможностите си,но достатъчно- за подобен граждански контрол и възмездие.
    Казвайте мнения и предложения
    Само ще добавя,че всички обществени градини,паркове,паметници във Варна през годините са изграждани изключително от дарения и труд на родолюбци,уважавани просветени варненци/които за разлика от сегашните пишман-общинари , са били основата на градската управа и обществото/
    Като пример-прочетете историята за Морската градина,за Парк-паметник Владислав Варненчик и почти всички забележителни места-парите са събирани стотинка по стотинка,но с безусловно високия морал и нравственост на местното родолюбие.
    И ще оставим всичко това постепенно да се осакати и унищожи от шепа общински мърлячи,за които името ВАРНА не значи нищо?

    ОтговорИзтриване
  2. В момента представители на фирма Ерика изнасят отсечените дървета, помагайки си с резачки. Който може нека мине да е сигурно, че няма да посегнат на нещо, което не трябва.
    Довечера от 19:30 по TV7 ще има репортаж по темата.

    ОтговорИзтриване
  3. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=251588

    прочетете последното изречение

    ОтговорИзтриване
  4. В момента в градинката има представители на фирма Ерика с резачки и камион с кула. Има нова заповед и останалите дървета ще бъдат изсечени уж с цел оформяне на короните им.

    ОтговорИзтриване
  5. Za men osnovnia problem si ostava lipsata na politicheska volja.Na praktika triabva da ima dalgosrochna strategia za opazvane i razvitie/na novi/zeleni zoni za Varna,kato neobhodimo e da ima shiroko publichno obsazdane i prozrachnost na procesa.

    ОтговорИзтриване
  6. http://www.youtube.com/watch?v=PvnOIuZeCZ0
    Porednoto darvo, otrjazano ot firma "erika". Jasno se vijda kakvo e sastojanieto mi (otlichno). Pri tova beshe saborena i ogradata na blizkata kooperacija.
    Dano naistina firma "Erika" da ne izvarshi sechta na darveta v Morskata.

    ОтговорИзтриване
  7. на тьпата елена валеева нито за градинката и пука нито за града ни!дай на един тьп човек власт и му гледай поразиите ,а те ще стават все повече и повече.тя кипи от енергия и има много свободно време

    ОтговорИзтриване