14.05.2008 г.

Новата телевизия „Алма Матер“ на Софийския университет

Обновено на 8 юни: Телевизията си търси екип. Вижте повече в техния блог.

По случай 120-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“ днес бе представена Университетската телевизия „Алма Матер“. Прочетете повече в блога на студентите, които стоят зад начинанието. Симион Патеев очевидно е един от тях.

Видео: tvalmamater.wordpress.com

Друга подобна новина от днес е публикуваните резултати от месечната читателска аудитория на печатните издания в България на агенция „Алфа Рисърч“. Вижда се, както отбелязват журналистите в „Икономедиа“, че вестниците „Дневник“ и „Сега“ са набрали популярност и доверие и за 5 месеца са се е изкачил съответно от 10-то до 7-мо и от 11-то до 6-то място, заставайки пред издания като „Монитор“, „Новинар“, „Меридиан мач“. Безспорните лидери остават „Труд“, „24 часа“, „Стандарт“, „Телеграф“ и „7 дни спорт“ (първите, писани в безкрайно граничещ на жълтите вестници стил).

Наскоро започна и излъчването си чрез няколко телевизионни доставчици и през Интернет новата телевизия Re:TV (с предаване на живо). Форматът и концепцията ѝ са на изцяло новинарска и публицистична телевизия, насочена към високообразовани и активни хора.

Изобщо, общата тенденция напоследък е създаването и популяризирането на медии, насочени именно към образованата и мислещата част на населението. Студентите като цяло често ги поставят в тази социална категория, но аз имам своите основателни резерви спрямо това. По-скоро това са ръководните кадри на различни нива в установени вече компании в големите български градове, получили образованието си наскоро и преминали специализирани допълнителни обучения. Тук включвам и българи, живеещ в чужбина, както и хората, работещи в сферата на изкуствата.

3 коментара:

  1. оня пич сексуалният маниак включиха ли го в екипа? :-))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. А-а-а, това не знам :) Сигурно участва по някакъв начин. Все пак той е човекът, който преподава ТВ там.

    Не е и единственият сексуален маниак в университета. Нито пък в България.

    ОтговорИзтриване
  3. Пичове, оня отдавна го няма. Проверявайте, преди да пишете. В момента телевизията се прави от 1 преподавател и от 15-тина студенти. След като се наберат и журналистите чрез конкурса следващата седмица (отворен за всякакви кандидатури), ще се образува най-младият телевизионен екип в страната.

    ОтговорИзтриване