16.05.2008 г.

Истината за фалита на Първа инвестиционна банка

ПИБ под слуха за фалит

Обновена информация към 31.05.2008: в „Блога на Ванката“ можете да прочетете статия от в. „24 часа“ по темата с интервюта и коментари на ключови фигури от банковия бизнес.

От няколко дни вече се шири слуха, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е на път да фалира. Това се тръби във форуми в Интернет, в ICQ, по Skype, по GSM-а и чрез SMS-и. Частни лица изтеглят депозитите си. Дори блокират банкови клони с опашки.

Ето и парчетата от истината за ПИБ, едно по едно. (Добавете своя коментар под поста, особено ако сте експерт в банкирането и финансите, за да се види и икономическото обяснение на ситуацията. Благодаря!)

Началото на слуховете

Огнян Иванов в своя блог прави свое Интернет-разследване, откъде идват тези слухове. Заглавието на поста е „ПИБ няма да фалира“ от 13 май 2008 с подзаглавие „Вярно ли е, че утре Първа инвестиционна банка щяла официално да обяви фалит?“ Според него, първите писмени източници на този слух в Мрежата са коментари във форумите на investor.bg (1, 2 и 3), bg-mama.com, както и odit.info. Всичко всъщност започва от началото на април месец тази година и то офлайн (сред банкови служители), а коментарите в Интернет са отражение на случващото се извън Мрежата (виж поста на Огнян Иванов). ПИБ ще търсят отговорните за това. Според Мая Георгиева (изп. дир. на ПИБ), „зад тази атака не стоят блогъри и хора, които редовно пишат в Интернет. Тя е режисирана и специално проведена от хора, които целят дестабилизация на цялата банкова система и дискредитиране на страната в този момент.“ Прочетете мнението ѝ в блога на Огнян Иванов.

Обновено на 2 юни 2008: Създателят на BG-Mamma Марина Кузмановеа е изпратила отворено писмо до български вестници, в които настоява за публично опровергаване на твърдението, че слуховете за „фалита“ на ПИБ са дошли от форумите на сайта. Вижте писмото, както и реакциите на Огнян Иванов и Мая Георгиева.

Причината за слуховете

Най-важният въпрос е: защо се пуска този слух, че банката е в състояние на влошена ликвидност и предстои обявяването на фалит? Кой има интерес от това? Понеже нямам особени икономически познания, отговорът за мен е по-елементарен - защото така се смъква доверието в банката, което сваля цените на акциите, което пък улеснява друга банка или институция да ги закупи на печалба, като де факто става нов свобственик на банката или така убива нейната конкурентноспособност. (Виж и едно експертно мнение.)

За предполагаемия „нов собственик“ се спряга Банка „Пиреус“ (виж този блог). Статия във в. „Капитал“ със заглавие „Гръцки капитали ухажват Първа инвестиционна банка“ дават доза основание за подобни очаквания. Особено, когато статията е от 24 март 2001 (брой 12).

А това е движението на цената на акциите на Първа инвестиционна банка през изминалия месец до днес. Можете да видите, че на 14 и 15 май, както и 16, 17 и 18 април, цената е под 7.00 от началото на годината. Източник: DarikFinance.bg. (Не знам кой обаче е купувал тогава, а това несъмнено ще донесе информация за интересите). Графика изменението на цената на акциите на ПИБ през април и май 2008

Според Цеко Минев, мажоритарен акционер (28.94% от капитала на ПИБ), причината не е понижаването стойността на банката и изкупуването ѝ, а по-скоро „слухът прилича на много добре организирано и премерено активно мероприятие на бивши ченгета“. Други пък разсъждават върху името на бизнесмена Христо Ковачки и връзките му с банката.

Обновено на 18.05.2008: Според министърът на икономиката Петър Димитров, става дума за политически опит за сриване на доверието към управляващите. Прочетете още в Netinfo.bg.

Обновено на 19.05.2008: Румен Ангелов, депутат в БНС и член на Комисията по икономическа политика в парламента, заяви пред DarikNews.bg, че слуховете за фалита на ПИБ са всъщност „атентат срещу финансовата стабилност и банковата система в държавата“.

Всъщност ще следя това кой наистина има интерес от това банката да загуби доверието на клиентите си.

Промяната в доверието към банката

В няколко блога (1, 2, 3, 4,) хората се оплакват от проблеми с подмяната на дебитните им карти с новите такива с чип и забавено обслужване. През май месец пък се появиха оплаквания от новата платформа за електронно банкиране (1, 2). Ново: оплаквания има и от последните няколко дни, илюстрирани нагледно с картинки (1 и 2). Аз също не съм крайно очарован от новата система - въпреки че все още човек може да се логне в стария интерфейс, то информацията за сметки и всичко останало там вече не се поддържа и е абсолютно остаряла.

Механизмът за правене на псевдосъбития и PR за кризисна интервенция

И докато някои се интересуват от истината за случващото се в банката, то други се интересуват от това как някои правят тази „истина“.

Симион Патеев на 14 май разказва за това колко много хора вече са подочули слуха за фалита и го предупреждават. Той обаче разяснява защо не им вярва - за него това е нарочно пуснато и дава примери с филма „Да разлаем кучетата“ и незабравимото предаване на „Ку-ку“ за аварията в АЕЦ „Козлодуй“ през 90-те. Прочетете поста в блога му „Наблюдател“.

„PR криза с „фалита” на Първа инвестиционна банка“ е озаглавен постът в блога за бизнес-консултиране „NovaVizia.com“. Тодор Христов от „Сита Мениджмънт Консулт“ разкрива механизма за правене на кризисен PR и най-честите практики за това във връзка с пуснатите слухове. В същия пост авторът дава и информация за посещенията на читатели, търсещи информация за ПИБ. Подобни са интересите и на Огнян Иванов, който се занимава предимно с оптимизацията на съдържание в Интернет за търсещи машини (SEO).

Обновено на 19.05.2008: В нов пост, озаглавен „8 пропуснати онлайн възможности за PR-а на ПИБ“, Тодор Христов прави анализ на възможностите, които дава Интернет за кризисен PR, който е можел да потуши ефекта от спад на доверието към банката. В друг блог същият автор публикува и статистика (Какво се случи с трафика около “фалита” на ПИБ?) за най-посещаваните блогове, източника на техния трафик, ключовите думи, по които се е търсила информация за „фалита“ и кратък анализ на тези данни.

На 19.05.2008 в официално изявление на сайта си Първа инвестиционна банка информира, че напоследък са зачестили откази на търговци да обработят плащания с дебитни и кредитни карти на банката и това се дължи на „непознаване на принципите на функциониране на този пазар“. В същия ден банката обявява и покачването цената на акция до 7,40 лв за акция; съобщава, че „виртуалният банков клон функционира стабилно“; и „благодари на всички лоялни клиенти на банката за доверието и търпението“.

Обновено на 31.05.2008: Десетина дни след анализа на Тодор Христов, Първа инвестиционна банка публикува свой корпоративен блог. В статия на в. „Дневник“ се разказва повече за идеята и за това как ПИБ наема PR-агенцията „Янев и Янев“ по време на кризата със слуховете за фалита.

Обновено на 4 юни 2008: Освен че вече блогът на ПИБ се рекламира на сайта на банката, там може да се прочете и писмото на посланика на Венецуела (PDF) в отговор на слуховете за фалита. Накратко, банката продължава бавно и постепенно да се опитва да подобри имиджа си и доверието към нея чрез трети лица и финансови факти.

Истината наяве

Истината е, че е петък и всички очаквания за фалит са на пух и прах. Банката работи, фалит няма. Прочетете интервютата с Румен Симеонов (подуправител на БНБ, направление „Банков надзор“) и Мая Георгиева (изпълнителен директор на ПИБ) пред в. „Капитал“ от 15 май. Вижте и интервюто с Румен Симеонов и пред DarikNews.bg, както и отговорите на Мая Георгиева пред в. „Банкеръ“.

Прочетете и истината според министър-председателя Сергей Станишев. Вижте и официалното изявление на Българската народна банка.

Дори и да се беше случило подобно нещо, то съществува Фонд за гарантиране на влоговете в банките (официален сайт). Според чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, „фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 40 000 лв.“ Което означава, че за голяма част от влоговете на физически лица опасност никога не е същесвтувала. Времената са различни от тези, при които хора са изгубили депозитите си в банки от типа на „Кристал банк“ или „Първа частна банка“.

Изводите

Ще завърша моя пост със следното. Дори и за секунда не съм се усъмнил в стабилността на банката. Ако имаше някакви показатели за това, че банката е в затруднено положение, то най-малкото това щеше да е предмет на журналистически разследвания и то от дълго време. Най-динамичната информация е тази, свързаната с икономиката. И ако този слух е повлиял на някого, то това означава, че този прост механизъм за манипулация на общественото доверие върши перфектна работа и в наши дни.

Загубиха хората, които си изтеглиха депозитите, защото загубиха лихвите по тях. Банката спечели от това, защото не дължи тези лихви. Банката загуби и нивото си на доверие сред по-необразованите или по-неангажираните хора, но не заради самата себе си. Загуби и от асоциацията на думите ПИБ и фалит - не само в Интернет, но и в съзнанието на същите тези хора. Спечели си обаче популярността, както и асоциацията със стабилност (все пак БНБ застава зад нея), както и доверието на по-образованите и по-ангажираните (единствената изцяло българска банка е сред челните места по печалба с страната). Прочетете доклада на самата банка за финансовите ѝ резултати.

И последно, какво е общото между мухата и банката? „И двете се убиват с вестник.“ Това казва Силвия в пост, посветен на „фалита“ на ПИБ.

Обновено в 18:04 часа: Четете повече за скандала с ПИБ в новия брой на в. „Капитал“. Според думите на управителя на БНБ Иван Искров, както и от News.bg най-много хора, които са решили да теглят депозити, са тези във Варна. Според шефа на БНБ, има сценарий за създалата се ситуация, която той определи като „скандал“.

Прочетете този блог. Тишо е прав, като казва: „Не бъдете стадо. Мислете с главите си. Не вярвайте на слухове и на непроверена информация, не вярвайте дори и на мен, ако щете. Има представителна финансова информация, има отговорни институции, от които можете да я получите, има проверени източници. Вземете се в ръце!“ Проверявайте информацията - не само чрез Интернет, не само чрез медиите. Те не невинаги са истината.

13 коментара:

  1. Въпрос за банкери и небанкери: Коя беше столицата на финансовите пирамиди в България

    ОтговорИзтриване
  2. Варненци обичат да "духат" и "
    топла и студена супа. Този път духат таратора.
    То бива да си подвластен на емоциите и слуховете, ама във Варна са го превърнали в изкуство.

    ОтговорИзтриване
  3. наистина добре си го написал. според мен и хронологията и истината са точно такива.

    ОтговорИзтриване
  4. Izvodut e: narodut e stado, koeto blee i gleda s prazen pogled.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, за съжаление във Варна има твърде много хора, които твърде бързо искат да забогатеят:
    - финансовите пирамиди през 90-те;
    - случаите с войните между наркобосовете;
    - лабораториите за фалшифициране на валута;
    - схемите за източване на чуждестранни кредитни карти;
    - кражбата и продажба на стотици хиляди лични данни;
    - сегашния бум на туристическо и градско строителство;
    - нелегалния внос на стоки
    - и още много неща, с които градът може да се „похвали“.

    Иначе аз така я виждам истината за ПИБ. Специалистите ще си кажат думите. Очаквам разкрития от прокуратурата.

    ОтговорИзтриване
  6. А направили си труда в своето проучване да провериш, че ПИБ бяха спрели кредитирането за почти два месеца. Сигурен знак, че на банката липсва ликвидност

    ОтговорИзтриване
  7. Да, не съм проверявал дали са спирали кредитите или не. И дори да е така (ако има доказателства),доколко „сигурен“ знак е това за липса на ликвидност?

    Ликвидността не е ли съотношението между активи и задължения? Не се чувствам компетентен, за да анализирам в тази насока. По-скоро е интересен фактът, как с един ИЗМИСЛЕН слух цената на акциите РЕАЛНО спадна и клиентите РЕАЛНО започнаха да губят доверие и да теглят депозити.

    Интересен е механизмът - чуваш го веднъж в Интернет, от 1 човек, после от още 2, послед стават 20 (те може също да са го чули от същия кръг източници или лица). После някой ти се обажда за това. Чуваш, че „нещо“ се говори по новините за банката. И не мислиш. Действаш. Защото щом е по новините и в интернет, и щом и другите хора го правят, и щом преди години има фалирали банки в българия, и щом светът претърпява финансова криза, ти трябва да се спасиш.

    ОтговорИзтриване
  8. Очевидно обаче разследването за първоизточниците куца, понеже никъде досега не съм прочел нищо вярно, цитират се само разни бгмами и форуми.

    Клюката е започнала много преди да се заговори в интернет. Някъде десетина дни преди началото на многото почивни дни я чух за пръв път. Тогава баща ми, който е охранител в друга банка, ми каза: "Чувам някакви слухове, че ПИБ били пред фалит...". Директно му отговорих с "Ти луд ли си, стига глупости" и забравих за случая. Седмица по-късно майката на мой приятел, която работи в друга банка, му звъни: "Знаеш ли, че ПИБ може да фалират...". Тогава наистина се замислих, защото освен двата източника от две други различни банки, станаха много други съвпадения. Първо прочетох, че се е случвало драстичен спад на долара да води различни банки до фалит. Второ дочух слуха, че голям известитор имал интерес да купи ПИБ съответно да свали цената й. Трето точно онези дни имах проблеми с немалък превод, който бях получил. На всичкото отгоре през всичките почивни дни и ПИБ почиваше, а иначе работи и събота цял ден и неделя до обед. На всичкото отгоре след почивката банката тръгна с новия софтуер, което доведе до абсолютен хаус и обърквация сред служителите им. Какво остава да си помислят клиентите.

    Невероятната подредба на всички тези обстоятелства ми навява мисълта, че не са просто случайни. Явно някой много се е постарал, за да срине имиджа на ПИБ, които между другото лично по мое мнение превъзхождат всички останали.

    Наистина интересно обаче, откъде е започнало всичко. Как така идва от банковите среди?

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно уточнение, за което благодаря!

    Началото в никакъв случай не е в Интернет, но първите писмени източници са там. Затова и изкараха BG-Mama.com и други сайтове на преден план. Свидетелствата на хората (като теб) ще укажат постепенно откъде тръгва всичко.

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубав анализ, благодаря! Впечатляващо за човек, който се прави, че не разбира от тези неща.

    Слуховете със сигурнист са тръгнали офлайн и въобще не се съмнявам, че ако някой плаща добре за подобни глупости, той ще се е погрижил и съвсем реални хора да разпространяват мълвата сред други съвсем реални хора от плът и кръв. Все пак, доста пенсионери не използват интернет, но имат имоти и държат паричките си на депозит.

    Надявам се здравият разум да победи, все пак.

    ОтговорИзтриване
  11. Слуховете тръгват офлайн, от банкерите! Нека си припомнят какви обучения са правили и какви примери са давили ... А иначе банка не може да фалира, само си сменя собственика, влоговете са гарантирани, както и кредитите ...

    ОтговорИзтриване
  12. ZEITGEIST - така се казва един невероятен филм, който казва много за товва що е манипулация, как постоянно бива прилагана върху масите и по какъв начин малка група хора могат да сринат за нула време не само една банкова институция но и цяла икономика. Никога няма да съжалявате, че сте гледали този филм. "Духът на времето" или Zeitgeist.

    ОтговорИзтриване
  13. Да, Zeitgeist и аз бих го препоръчал. Води се webmovie, т.е. независимо кино, по принцип неизлъчвано в салоните и без рекламната кампания на големите студии и разпространители.

    ОтговорИзтриване