14.05.2008 г.

Времето във Варна и в София. И навсякъде

Реших да споделя любимите си източници на български и английски за информация за синоптичната прогноза. Подредил съм ги по точността на измерванията, успеха на прогнозите им и функционалността им.

На първо място това е сайтът Vremeto.v.BG

Допреди няколко месеца адресът беше weather.digsys.bg. Сайтът е съвместна разработка на варненската компания „Цифрови системи“, които до неотдавна бяха единствените регистратори на домейна .BG, както и на метереологичния офис „ТВ Мет“ в София и Хидрографската служба към Военноморските сили.

В сайта може да се открият прогнози за няколко региона: България, Австралия, Азия, Африка, Европа, Северна и Южна Америка. Информация има за 55 български града (с 3 уебкамери), 6 планински курорта (с 3 уебкамери), 11 морски селища и 9 планински върха. Могат да се види както моментното състояние (в реално време) за определено място, така и синоптичните прогнози за 72 часа напред (3 дни) и архив на температурата за последните 48 часа.

Освен това, сайтът предлага геомагнитна прогноза (геомагнитна активност и слънчева активност за предстоящия ден, според NOAA), информация за UV индекса на слънчевите лъчи и препоръчителното безопасно време за престой, също и кратка планинска прогноза и климатична справка. Отделно може да се гледа и анимация на температурните движения за деня. Отделени са и графики с прогнозите за времето по българското Черноморие и ски-пистите. Имат и версия за мобилни телефони на адрес: weather.digsys.bg/wap, както и версия на английски.

Друг сайт, на който разчитам, е BBC Weather

На пръв поглед функционалността му за България е по-ограничена от гореразгледания, но британският гигант печели с точността на прогнозите на Meteo Office и яснотата на представяне на информация - 96 часа напред (4 дни) максимални и минимални температури, сила и посока на вятъра, атмосферно налягане, влажност на въздуха и видимост. За някои места се публикуват и UV индекс и индекс на замърсеност, както и 24-часова прогноза по часове.

Освен тези възможности, има страшно много полезна информация за метеорологията, климатичните промени и различни аспекти на живота, свързани с времето, с множество съвети от грижа за кожата до пътуване. Предлагат се анимации и климатични карти на движението на дъждовете, вятъра, облаците, промените в температурите навсякъде по света. На мобилния телефон е на адрес bbc.co.uk/mobile/weather.

На трето място е The Weather Channel

Подобно на BBC Weather, този американски сайт предлага тонове информация и функционалности. Той предлага и най-дългосрочната прогноза - за 10 дни напред, дори за месец. Особеното е, че напомня за проверка на полети при по-лошо време и публикува новини, свързани с климатични аномалии и бури по цял свят. The Weather Channel предоставя прогнозите си на водещи ТВ канали в цял свят, както и Интернет портали като Yahoo!, например. Мобилната версия е на адрес weather.mobi. Недостатъкът е, че по подразбиране мерните единици са английски (Фаренхайт, мили и т.н.).

Нещо ново - Sinoptik.bg BETA

Днес за първи път видях и новия сайт за време от портфолиото на Нетинфо, а именно Sinoptik.bg BETA. Информацията е идентична с тази от другите разгледани услуги, но сайтът грабва с дизайна си. Изглежда свежо, предлага 10-дневни прогнози, но дали ще се окаже толкова полезен и верен, колкото Vremeto.v.bg, ще видим с течение на времето. Синоптичната информация е на финландската компания Foreca.

Редакция от 5 ноември 2008: Sinoptik.bg са добавили интересна карта с актуалното състояние на времето за много български градове.

Който и източник да изберете, няма да бъдете подведени.

6 коментара:

  1. Здрасти, Калин, така като гледам sinoptik.bg и прогнозата за времето на грамофон черпят информация от едно място :)

    ОтговорИзтриване
  2. Съвсем възможно. Сайтовете (секциите) за време със сигурност са повече от действителните източници на информация.

    ОтговорИзтриване
  3. Момчета , посетете http://www.gismeteo.ru/ и забравет другите сайтове!

    ОтговорИзтриване
  4. Ми аз за времето ползвам картина в реално време от свободно достъпните уеб камери на сайта www.webcambg.com - така се вижда наистина какво е времето, а не само "усеща се като 8 градуса" например :)

    ОтговорИзтриване
  5. http://weatherstation.telecoms.bg/ за Варна

    ОтговорИзтриване
  6. Оставете ги тези сайтове. Официална информация за толкова много точки от България няма никъде. Единстъвената официална информация е на НИМХ, а пълното и разшифроване се визуализира се в www.stringmeteo.com

    ОтговорИзтриване