18.06.2008 г.

Автомобилна катастрофа и какво да правим

Останах силно впечатлен от следния пост в блога на Bulgarism: „Звънете на 150 … бързо“. Накратко, едно момче разказва за това как става очевидец на пострадали в автомобилна катастрофа на 7 км от Стара Загора и се опитва да се свърже с „Бърза помощ“, но телефон 150 го свързал с оператора за Нова Загора, който нищо не можел да направи. Накрая чрез поставяне на префикса 042 пред 150 успял да повика линейка.
Историята ме наведе над няколко въпросителни разсъждения:
  1. Наистина ли човек може да разчита на специализираните служби - и в частност на операторите на телефон 150? Наистина не знам. Ако е по време на пиковите часове в столицата и големите градове? Ако е далеч извън голямо населено място? Ако е на границата между две области, кой приема и е отговорен за изпращането на медицински екип? Ако човекът не говори български?
  2. Наистина ли службите могат да реагират адекватно и бързо?
  3. Кога ще проработи 112 в цялата страна? Според отговорните институции, отговорът е до края на годината. От началото на юли единният европейски телефон за спешни случаи ще е наличен в следните области: София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, Велико Търново, Габрово, Силистра и Разград. В другите области на повикване от мобилен телефон до 112 пренасочва към запис с информация за 150, 160 и 166.
  4. Единният европейски номер 112 при спешни случаи
  5. Знаем ли ние - водачи, пътници, пешеходци, работници на пътя - какво да правим при катастрофа или ако сме свидетели на ПТП? Имаше един задължителен 4-часов курс в БЧК за кандидат-шофьори, но всичко се забравя. Имаше и в основното и средното училище няколко часа за гражданска защита и оказване на първа помощ, но аз лично почти нищо не помня. Бих казал и че дори и да си спомним, то липсата на тренировъчен или реален опит при грижата за пострадал може дори да навреди на пострадалия, ако сгрешим. А и не всички могат да реагират адекватно в подобни случаи.
  6. Знаем ли как да помогнем на пострадалите в катастрофа?

Реших да се поровя в Интернет за информация за правилното поведение при ПТП, как се оказва първа долекарска помощ, какво да правим в случай на ПТП, към кого да се обърнем, как да потърсим правата си. Ето и резултатите в зависимост от източниците (със звездичка са по-добрите според мен):

Асоциации:

Държавни институции и документи:

Съвети и обучения онлайн, курсове за подготовка:

Форуми и други:

Редакция:
  • телефони на КАТ в София при ПТП >>
  • важни телефонни номера в страната при ПТП >>

П.П. Вижте и поста ми за това какво да правим при земетресение.

Изображения (по ред на показване): sjoerdtenkate, hfb и kecko по разрешение на Криейтив комънс

2 коментара:

  1. Анонимен9.10.2008 г., 1:36:00

    Телефон 112 има покритие за цялата страна от около седмица:

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=292109

    ОтговорИзтриване
  2. Първа помощ онлайн има нов уеб адрес: http://www.firstaidbg.com/online.htm

    ОтговорИзтриване