3.07.2008 г.

Какво „няма“... покрай експлозиите край Чепинци

Много се изнервих (и после успокоих) покрай новините за експлозиите край село Чепинци и квартал Челопечене. Забелязахте ли как във всички медии се натрапва една и съща конструкция „няма“:

  • Капитал -- 8 пъти „няма“ (пострадали хора или замърсяване на въздуха, по-силни взривове, обгазяване, радиоактивно и йонизиращо лъчение)
  • Дневник -- 4 пъти „няма“ (жертви, щети на пистата, опасност за околната среда, обгазяване и радиация)
  • Дарик нюз -- 4 пъти „няма“ (загинали и опасност от замърсяване на въздуха и околната среда, опасност от нови силни взривове, втори склад)
  • Нетинфо -- 9 пъти „няма“ (опасност от нова мощна експлозия, пострадали и ранени, регистрирани аварии, прекъсване на тока, необходимост от евакуация на населението, радиоактивно и йонизиращо лъчение)
  • БНТ -- 4 пъти „няма“ (пострадали хора, опасност от нови тежки взривове, опасност за пътниците, утилизация)
  • БНР -- 28 пъти „няма“ (от 16 емисии) (сяра и радиоактивни вещества, фирми, радиация, химически вещества, авария, изтичане на синьо гориво)
  • bTV -- 11 пъти „няма“ (химически бомби и замърсители)

Не е ли по-логично да се питаме какво „има“? Дали всичко, което стои зад „няма“, не е тайното желание на журналистите и всички сеирджии? Дали нещата, които сега ги „няма“, след едно земетресение в София пак няма да ги има?

И още няколко въпроса. Защо трябва да се търси отговорност за случилото се? Защо винаги трябва да се обвинява Емел Етем? На какво основание? Дали някой е чел закона за защита при бедствия и аварии? Всички ли са толкова компетентни? Ами ако се случи земетресение в София, кой ще е виновен, кой ще е отговорен?

Когато не се вземат мерки за превенцията и когато няма желание или открита подкрепа за гражданско обучение за поведение при извънредни ситуации, тогава гласът на гражданите и журналистите не се чува. Тогава „няма“ виновни и отговорни. Но когато нещо се случи, ние (Хората с главно Х) не сме виновни. Други са отговорни.

5 коментара:

  1. Емел Етем, като министър "на извънредните ситуации", е длъжна да бъде първа на мястото на случилото се и да каже КАКВО се случва.

    Вместо това от сутринта нея я няма НИКАКВА, а други министри (Миков, Цонев и пр.) обясняват, че тв "БИЛА В СОФИЯ".

    Иначе с другите ти тези съм съгласен.

    ОтговорИзтриване
  2. Владислав Прелезов (говорител на Министерството на извънредните ситуации) накратко обяснява в интервю пред „Дарик“ за реакцията на институцията.

    Много е тенденциозно „извънредни“ веднага да се асоциира със „на секундата“. Какво искате бързи институции или неадекватни институции?

    ОтговорИзтриване
  3. "Има"-ше стари боеприпаси и хикс тона тротил, който за щастие не се взриви. Ако това беше станало, много от "няма"-та щяха да са "има" и картинката щеше да е далеч по-грозна.
    Не смятам, че това е скритото желание на журналисти и сеирджии, по-скоро е начин да се избегне насаждането на паника.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ще ти напиша от позицията на човек, който е гледал как падат прозорците на къщата му на половин метър от леглото на едното му дете ( на 3 години )и на 2 метра от спалнята му, в която е спял с жена си и с другото си дете ( на 5 месеца ).
    Та от моята позиция ИМА паника, ИМА емоция, ИМА безотговорност, ИМА липса на информация, ИМА липса на морал у много хора, ИМА липса на състрадателност.
    Трябва ли да ИМА жертви, за да се замислим какво правим и къде живеем.
    Много точно цитираш законите, но като се озовеш в такава ситуация едва ли ще мислиш какво точно е написано.
    Много е вероятно медиите да са засилили тоновете или пък невинаги да са били точни, но това е риска на живото предаване. По понятни причини аз не съм ги гледал.
    Досега никога не съм харесвал медийните изяви на Бойко Борисов, но е факт че той беше през цялото време с нас и заедно с военния министър се опитваха да ни помогнат.
    А къде беше в това време Емел Етем?
    Нека ти обясня защо всички обвиняват Емел Етем. В нейното министерство се наливат огромни суми, които изчезват неясно къде и за какво.
    И ако в условията на бедствие (повярвай ми, за нас си беше точно бедствие) ние не можем да разчитаме на нейното министерство за какво ни е то въобще?

    ОтговорИзтриване
  5. Румене, надявам се, че вече е минала уплахата от експлозиите. В никакъв случай не искам да подценявам последствията за Вас и семейството Ви. По-скоро се ядосах на реакцията на медиите и начина, по който отразяваха новината (всяваха излишен страх и паника, без да помагат чрез практическа информация за засегнатите -- телефони, сборни пунктове, лица за контакт, действия за защита изобщо).

    Благодаря за мнението Ви. Смятам, че все повече разбирам какво не харесвате в министерството на Емел Етем.

    ОтговорИзтриване