4.07.2008 г.

„Вътрешната“ информация за работодатели и фирми

Попаднах на две интересни места в Интернет за обмяна на мнения за работодатели в България между потенциални, настоящи и бивши служители и работници. Смисълът на подобни начинания е повече от ясен, но възниква един съществен въпрос -- не е ли информацията там предубедена?

В БГработодател.ком например има разделение между обичани и мразени фирми (линк). Тенденцията е обичаните да са подкрепени от с по-малко точки, от по-малко хора, почти изцяло в сферата на информационните технологии, следвани от електрониката и печатната дейност. Мразените включват големи фирми от различни икономически сфери, с много мнения. Служителите, които не си харесват местоработата, колегите или началниците, пишат повече и по-яростно.

От друга страна, посетителите на форума на сайта Кариери.бг говорят по-неутрално, дават мненията си и „вътрешната“ информация емоционално по-стегнато (линк). Там организацията е само по компании. И посетителите задават и по-общи въпроси и разказват за типични и не чак толкова ситуации.

Вие как се информирате?

2 коментара:

  1. Има един проект client.bg който в момента е в процес на редизайн и преосмисляне на функционалносттите. Идеята е да се даде реална и обективна платформа не само на оплакващите се клиенти, служители, но и на фирмите - тяхното право да вземат отношение към мнението. В случая идеята е сайтът да е един вид медиатор в процеса на разясняване на проблема и неговото разрешаване, а не самоцелна критика и оплюване

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм убеден, че е възможно да се направи/намери място online, на което да няма
    субективност. Всеки преценява сам и обикновено плюе. Ние българите сме така, само плюем.
    Все негативи, все недоволни (а тва са такива дето сами са си винoвни в повечето случаи...).
    Дори четох скоро за бившия-ми-бъдещ шеф приятни коментари по негов адрес (впрочем
    това е бившия и на Калин :) ), само че аз го харесвам и мисля, че не е това което
    повечето говорят. Но някои опарен и ХОП пича нестава, фирмата му е боклук и т.н.

    Най-добра информация човек мойе да получи очи в очи. Отиваш виждаш и т.н. Идеално
    работно място няма, такаче не го търсете.

    ОтговорИзтриване