5.07.2008 г.

Глухи, слепи, неми -- за популизма и неразбирането на Емел Етем

Не останаха хора без позиции по събитието от миналата седмица -- експлозиите край Челопечене. Масата бе облъчвана от новинарските шоу програми на bTV, Канал 1, NTV, които се надпреварваха за сензации и за екслузивни интервюта в търсене на истината. Не бяха уплашени очевидци, не бяха прелитащи хеликоптери, не бяха пресконференции на живо, не бяха едни угрижени журналисти. Разбира се, това им е работата на журналистите -- да отразяват събитията, да информират населението. Но ми се струва, че главното беше да произведат все по-вълнуващи и по-сензационни новини. Единствено съвсем в края на отминаващата сензация телевизиите публикуваха телефони за информация за гражданите, като да допълнят съдържанието на инфошоутата си. Вижте и поста ми по темата какво казваха и не медиите за случилото се.

Едно нещо беше обаче повсеместно -- всеобщата ненавист и искането на оставка. Оставката на Емел Етем. Как се стига до това? Ето как аз виждам нещата.

  1. Медиите (и очевидци) обявяват, че нещо се случва край североизточната част на София. Сутринта са чути и усетени силни експлозии, които не спират. Има изпочупени врати и прозорци, както и напукани мазилки и стени в селищата експлозиите.
  2. Медиите започват да спекулират и произвеждат сензация. Какво по-емоционално събитие от експлозии без ясна и потвърдена информация?
  3. Бойко Борисов си върши работата като кмет на община според чл. 65, ал. 1 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ). Медиите го обичат и подкрепят. Популизмът е на почит в България, особено евтиният, защото е лесно разбираем и без много сложни анализи сутрин или вечер пред телевизора.
  4. Отново се връщаме на „случващото се“. То е някакъв вид криза, бедствие, авария, нещо извънредно. По стара българска традиция се търси кой е отговорен. По още по-стара българска традиция не се мисли особено и се предполага, че отговорен трябва да е някой за бедствията и авариите. Хм-м-м... кой може?
  5. Еврика! Нали имаме Министерство на извънредните ситуации? И ако това не е извънредна ситуация, какво е! Емел Етем, Емел Етем... Тя е отговорна, мамицата ѝ! Защо не се показва? Къде се е скрила пак? Тя трябва да се появи на часа и да действа, да информира хората. Иначе за какво е това министерство? Линчуване, оставки! Тук идва наяве невежеството на българския гражданин, който не чете законите, също както и журналистите. А според закона (чл. 67 от ЗЗБ) министърката има точно определени отговорности -- най-вече координационни и организационни.

Чл. 67. от ЗЗБ: Министърът на държавната политика при бедствия и аварии осъществява дейностите по гражданска защита и защита на населението при бедствия, като:
1. координира планирането и изпълнението на дейностите по защитата при бедствия;
2. координира и контролира изпълнението на Национална програма за защита при бедствия и годишните планове за изпълнението й, плановете за защита при бедствия и плановете за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи;
3. организира разработването на методики за оценка на риска от бедствия съвместно с компетентния с оглед характера на бедствието министър или ръководител на ведомство;
4. контролира изпълнението на превантивни мерки за защита на населението относно потенциално опасните обекти и дейности;
5. анализира ефективността на единната спасителна система;
6. внася в Министерския съвет ежегоден доклад за състоянието на защитата при бедствия;
7. осъществява международното сътрудничество в областта на гражданската защита и гражданското военно аварийно планиране.

Няма съмнение, че Министерството на извънредните ситуации (МИС) има отговорност за информиране на гражданите за опасностите. Но няма и съмнение, че си е свършило работата според закона. В случая Емел Етем или който и да е друг от „Гражданска защита“ нямат право да изнасят информация първи, защото става дума за военен обект, както гласи чл. 85. Както обясняват и от самото министерство.

Чл. 85. от ЗЗБ: Органите по чл. 82 [става дума за МИС, МВР, „Гражданска защита“] не осъществяват своята дейност:
1. в обекти на подземната минна промишленост, в обекти от енергетиката - АЕЦ, мрежи високо напрежение, в обекти на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи;
2. извън вътрешните морски води.

Оставките в случая трябва да си подадат хора от Министерство на отбраната, чийто обект е складът с боеприпаси, или съответните кметове на общини и области, които са пряко отговорни за грижата за населението. Но популизмът, всеобщата експертност (за политика, спорт и музика) и насъскването срещу политици са сред чертите на нашето общество. И то от най-изявените.

Имаше един графити надпис в Белград, който гласеше „Мислете с главите си, не с телевизорите.“ Медиите рядко предлагат обективна картина. Независимо от броя на телевизиите, радиата, вестниците, различните информационни агенции, изкривяването е повсеместно -- към сензация и продажба на рекламно време или пространство. Сравнително рядко към разкриване на истината, още по-рядко към показването на различни гледни точки.

Обновено: Добавям още две публикации, които според мен успяват да представят малко по-стегнато и хладно ситуацията:

И още нещо: разбрах, че има и Закон за управление при кризи, който, изглежда, се препокрива в голямата си част със Закона за защита при бедствия. Изобщо законотворците ни много са умували какво да сътворят, за да предпазят населението и държавата, че чак са се и повторили. Добре, щом имаме два закона, защо тогава институциите оставят впечатлението, че не успяват да работят гладко според тях? Необходим е граждански натиск за преразглеждането на тези закони и на работата на отговорните институции.

8 коментара:

  1. Мадам Етем, впрочем, вече не трябва да я наричаме "госпожа Природно бедствие", а "госпожа Катаклизъм", понеже след гърмежите в София това име по й приляга...

    ОтговорИзтриване
  2. Привет,

    Аз съм един от хората, които не са заели все още позиция по въпроса с взривовете, а и няма защо да го правя. Толкова прозаично и тъпо звучи всичко около събитието. Нищо ново под слънцето, изобщо не съм учуден. Хубавото е, че нямаше човешки жертви иначе щеше и да е по-страшно. Убеден съм в безхаберието на управляващите, неуправляващите и техните екипи. Защо никой не разбира, че нещата се променят, но към лошо. Както се видя и от бедствията миналата година и сега, адекватна реакция няма и съм напълно сигурен, че който и да е на власт ще се осе.е. Дежа Ву, хората в България идват на власт, за да се опитат с всички сили да заграбят това, което им се струва, че е тяхно и никой не му пука там за някакво земетресение, наводнение, взривове. Телевизиите яхнаха новината за взривовете и правят глупав ПР на гърба на тези, на които къщите пострадаха и се чудят какво да правят. Политиците се изсипаха на местопроизшествието да правят мили очи и после яхнаха хорското недоволство пак, за да извличат политически дивиденти. Е това нормално ли е?

    ОтговорИзтриване
  3. Лъчезаре, прав си. Човек трудно може да заеме добре аргументирана позиция. По отношение на свършеното от институциите не мога да изкажа едностранно мнение, но по отношение на журналистите -- вече го направих.

    По-интересен остава за мен следният въпрос -- как обикновеният гражданин в България може публично да заяви интересите си? Имам предвид онази практика в Западна Европа, където гражданите могат лично да се обърнат към своя народен представител или член на парламента (MP), за да поискат отговорност или да изразят своите потребности или виждания.

    Бях коментирал в блога на Симион Патеев пред време същата тема, но още няма отговор от него. Журналистите, ми се струва, забравят, че имат една власт (четвъртата власт ги наричат дори) да бъдат мост между граждани и политици. Защото политиката и журналистиката обслужва и се съобразява с гражданите, а не обратно.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, гражданите се опитавт да се свържат всякак с народните избранници, сигурно, когато народния представител си отвори пощенската кутия в сградата на парламента му падат в краката писма. Но какво от това. Глас в пустиня. Помниш ли, че има една приказка - Глас народен, глас божи? Тя не е казана ей така за гаргара на устата, а защото е била истина. Сега какво? Журналистите, които от много предавания стана ясно, че са си поръчкови такива. Предполагам, че не всички но то имиджа се гради на обща база. Нямам вяра вече, уморих се да бъда оптимист. Съчувствам искрено на тези хора, които са търсили помощ и не са я намерили.

    ОтговорИзтриване
  5. Кальо, само искам да те питам според теб трябва ли да има министрество, което не върши на теория и на практика нищо?

    Предполагам, повечето хора са озлобени не толкова поради неразбирането на закона и на функциите на министъра, колкото поради това, че за тях съществуването на МИС е безмислено, ако то не е обвързано със самите извънредни ситуации.

    За медиите няма какво да говорим, те правят шоу, не осведомяват.

    ОтговорИзтриване
  6. gamar, не мога аз да кажа дали трябва да има точно такова министерство или не. Като гледам структурата и функциите му, съм убеден, че е необходимо да имаме институция, отговаряща за действията по превенция и организация на защитата на населението в кризисни ситуации. Независимо как се нарича.

    Съгласен съм, че хората са озлобени, защото очакват от едно министерство на „извънредните ситуации“ да действа при извънредни ситуации, нали така? Това е и тезата ми в поста -- само по името му приписваме функции, които не знаем дали изпълнява. Забеляза ли как това министерство се преименува от „политика при бедствия и аварии“ на „извънредните ситуации“?

    В една статия на „Капитал“ много стегнато се казва как всяка година тази институция гълта все повече средства, а реалният човешки ресурс за защита е по-малко от половината работещи в системата му. Когато се ражда през 2005, то трябва да разпредели над 310 млн. лева за пострадалите от наводненията. През 2006 -- за министерството са отпуснати 5,3 млн. лева. През 2007 -- разпределят се над 250 млн. лева. За тази година -- над 130 млн. лева. От всичките над 2400 работещи в системата му над 1600 души са само чиновници.

    Факт е, че е необходим одит, ревизия и преосмисляне на съществуването му. Не и оставки обаче, заради очакванията на хората.

    ОтговорИзтриване
  7. определено такова министерство трябва е добре да има

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Калин, искам да се чуя с теб. Ако нямаш нищо против, изпрати ми телефон на bedrovivan@gmail.com

    ОтговорИзтриване