8.07.2008 г.

„Богосферата“*

Докато преглеждах блога на ABC Design & Communication, забелязах, че хората там си имат свои блогосфери. Блогосфери! Не блогрол, не любими блогове, а цели блогосфери. И то на български.

>> >> >> Има блогосфера за култура. Това е „Културна планета“ на сайта Кафене.бг, селекция от 30-ина блога.

>> >> Има и блогосфера за студенти. Студентската блогосфера на Диплома.бг, подбрала 45 автори блогъри.

>> Още по-интересна е женската блогосфера на електронното списание „Аз, жената“, където се списват вижданията на над 50 жени.

По много иновативен начин пък може да се разгледа една своеобразна блогосфера, събрала най-добрите български блогове според класация. Става дума за разглеждане по картинките, използвани в участващите блогове. Вижте по-долу или направо посетете сайта.

Преди това случайно или не посещение на блога на ABC Design знаех само за съществуването на Блогосферата на „Дневник“ и Мегафона на „Капитал“, която е всъщност една политическа блогосфера. Вие да знаете за още подобни блогосфери?

В блога на Даниела и Михаил открих две много интересни позиции. Едната >> говори за смисъла на агрегатните блогосфери (за разлика от тематичните) и как се повтарят авторите навсякъде. В другата >> става дума за тежестта на блогърите върху общественото мнение.

* „Богосферата“ е сфера от боговете на блогването. Или пък на религиозната блогосфера, която още я няма. Оставям тълкуването на Вас самите.

5 коментара:

  1. В Грамофон има доста обемна колекция блогове, но там фейс-контрол като в Дневник.бг май липсва, и не е особено популярен, може би по тази причина.

    ОтговорИзтриване
  2. Сещам се и за Българската свободна планета - http://fsa.kicks-ass.org/ - която съществува от доста време (но не бих могъл да кажа точно колко - поне година и половина със сигурност).
    Но със сигурност има и други, които пропускаме.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,радвам се, че си забелязал нашите блогове и блогосфери. Споделям мнението и на Даниела и Михаил. Все пак блогове все повече се случват и е хубаво да има места, където тематично хората да могат да ги проследяват. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много полезен пост. добавих си ги вече.
    А иначе аз нови интересни блогове намирах досега главно през http://traveller12.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  5. Знаех за блогосферата на Грамофон, но не я включих, защото е от типа „общи“ и защото до голяма степен се препокрива с тази на „Дневник“. FSA.Kicks-Ass.org също виждам, че се различава малко от Дневнишката.

    Кенанови са прави за съдържанието. Няколко блога се намират едновременно в няколко блогосфери и ти идват в малко повече повторенията. Днес се отписах от още няколко индивидуални блога, защото осъзнах, че вече са подбрани в блогосферата, която чета.

    Виждам 3 начина за четене: 1) моя си отделна селекция блогове; 2) абонамент към една или максимум две блогосфери; 3) посещение на сайтовете на блогосферите от време на време в търсене на нещо интересно.

    ОтговорИзтриване