9.07.2008 г.

БТК и vivatel с нов общ уебсайт

Днес открих, че БТК и vivatel си имат един общ уебсайт, а старите адреси www.btc.bg и www.vivatel.bg вече сочат към новото им място в Мрежата.

На пръв поглед се е загубил контрастът между оранжевото и черното, както бе при сайта на vivatel. Светлосивото владее, а единственият остатък от визуалното присъствие на двете марки остават оранжевите акценти и формата на логата на двете услуги. Функционално сайтът е разделен на тип клиенти -- частни и бизнес клиенти. Навигацията е изключително опростена и улеснена в сравнение с предишните сайтове.

П.С. Видях, че в блога Chris' Box авторът е отделил няколко реда на редизайна още на 4 юли. Описаната от него грешка е налична и днес.

След няколко минути цъкане по новия им сайт установих следните положителни и отрицателни промени:

  • Цветовият избор подпомага навигацията. Синьото е за бизнес клиентите, а оранжевото за частните. Но сивото е твърде много, липсва контрастът и усещането е за една размитост, както визуална, така и съдържателна. Вижте един хубав пример за сиво и оранжево от Orange.
  • Картинките и фотосите можеха да бъдат направени специално за сайта, а не да бъдат вложени от различни пакети със стокова фотография. Има един пич, дето си играе с количка например -- тази снимка е повсеместна. Няма начин да не я видите във всеки един раздел. Останалите са ми много американски някак.
  • Има поле за бързо търсене. Да, но не работи. Дори бутонът за търсене не може да бъде „натиснат“, а Enter-ът зарежда същата страница.
  • Разделът за покритие на мобилните 2G и 3G услуги е полезно допълнение. ADSL картата ми се струва стара, но отново дава някаква информация. Картата с роуминга обаче е ефектна като визия и почти неизползваема за подробности за отделните партньори. Няма разделение между предплатен и абонатен роуминг.
  • Информацията за телефоните е и на български („Да“), и на английски („No“). Преводите малко куцат на места. Непреведено си остава Privacy Policy, както и All rights reserved.
  • Информацията за тарифите и специалните услуги е добре поднесена, лесно се намира и е разбираема.

Поизбързаха с пускането на портала си. Сигурно са умували какъв да е точно адресът му. www.VivaBTC.bg лично мене много ме кефи. Но пък ще трябва да влагат пари в препечатване на инструкции и адреси за Интернет и т.н. Можеха да тестват и търсенето в сайта. Цветовете тип Web 2.0 са дотолкова безлични и безконтрастни, че не успяват да фокусират вниманието. Но пък навигацията и шрифтовете са подобрени и в крайна сметка мисля, че посоката е правилна. Има обаче още накъде да се върви.

7 коментара:

  1. Страшен сайт! Най-ми харесва URL-то:
    http://213.91.175.45/

    Помни се изключително лесно! :-D

    ОтговорИзтриване
  2. Ха-ха... Е, как да не се помни? Като телефонен номер е: двеста и тринайсет (213), деветдесет и едно (91), сто седемдесет и пет (175), четиридесет и пет (45). Да го повторя ли? ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. А мен най ми харесва картата на сайта:
    http://www.btc.bg/bg/business/sitemap/

    Oops! Error No2 <=> [OTHER ERROR] - oci_execute() [function.oci-execute]: ORA-00933: SQL command not properly ended
    The error occurred on line 33 of /var/www/core/core.php

    И т.н.

    ОтговорИзтриване
  4. посоката е правилна, а и беше зададена при преструктурирането на компанията преди няколко месеца.

    изпълнението на сайта е малко объркано - ето, дори от hp някак очакваш вляво да е вивател, вдясно - бтк...

    ОтговорИзтриване
  5. Ако отвориш на статията за редизайна на Вивател в моя блог (http://attractive.blogspot.com/2008/07/blog-post_04.html) ще видиш, че на скриншота, който съм направил преди няколко дни логата са точно както очакваш....явно още не са решили кой в ляво кой в дясно, чудят и се маят......ха ха ;-))

    ОтговорИзтриване
  6. Сайтът по един много точен начин, като че ли, отразява лутането между двете марки услуги на компанията майка БТК Груп. Например остава отворен въпросът за общия домейн (освен ако сериозно не възнамеряват да си останат на IP адрес).

    ОтговорИзтриване
  7. Хм. А сега същият сайт се отваря, независимо от това www.btc.bg или www.vivatel.bg отворите. И IP-то работи де, но и отделните сайтове. Изглежда един и същ... А домейните си работят... Бе явно не са сигурни как си го представят ;-)

    ОтговорИзтриване