14.09.2008 г.

Новата „БНТ 1“

Тази неделна сутрин се изненадах от „новата“ „БНТ 1“. На обичайното място на „Канал 1“ се беше появил непознат логотип. Гледах и малко от предаването „В неделя с...“, което по програма продължавало 6 часа. Засега не ми харесва. Имаше доста аудио- и видеогафове, но както се казва, това са рисковете на живото предаване. Редно е да му се даде шанс за стартиране и набиране на скорост, а пък после ние, зрителите, ще го ценим или съдим.

Освен визуална промяна, националната телевизия гради нова самоличност. Телевизионерите са поработили (малко) върху уеб облика на медията. „Канал 1“ се преобразува в „БНТ 1“, „Сателитният канал ТВ България“ стана „БНТ Сат“, а регионалните телевизионни центрове се преименуваха в „БНТ Пирин“ (РТВЦ Благоевград), „БНТ Пловдив“, „БНТ Север“ (РТВЦ Русе) и „БНТ Море“ (РТВЦ Варна). Очаква се да се появят и специализирани канали „БНТ 2“, „БНТ Кино“, „БНТ Спорт“, както и съвсем нови предавания в съвсем обновени студия. Вижте още.

Логото на телевизията стана обект на интерес и размишления. Някои го намират за подобно на сп. „Едно“. Други го анализират малко по-дълбоко. А на мен просто ми допада простотата и изчистеността му (макар много да ми напомня за „БиБиСи“ с техните ТВ и радио програми 1, 2, 3, 4, Sport и т.н.). Логото на „Канал 1“ лично много го харесвах и като идея, и като комуникация, но явно всяко нещо остарява морално.

Критики, разбира се, не липсват. Но за мен тази премяна на БНТ е особено интересна. Новинарските продукции на телевизията са най-добрите в страната, без излишно да предизвикват чувство на сензация и шоу, както успешно го правят частните канали. Добавям и единствените стойностни образователни предавания в национален ефир, както и професионализмът по отношение отразяването на културния живот в страната.

Засега ще следя промяната като обикновен, но критичен зрител на телевизията от време на време. Вие как я приемате?

Логото е запазена марка на БНТ. Използвано от публикация в theplamen.blogspot.com.

2 коментара:

  1. под "непознат логотип" искаш да кажеш, че не гледаш телевизия и не четеш вестници?

    това лого го рекламират от началото на август навсякъде...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами не го бях виждал преди това (по-рядко чета вестници, а по БНТ не са го натрапвали). Следователно, беше непознат за мен.

    ОтговорИзтриване