4.10.2008 г.

Още култура във Варна и през октомври - филмовият фестивал „Златна роза“ 2008

Рядко съм присъствал на прожекции, на които публиката ръкопляска на някой филм. Още по-рядко -- на такива, на които ръкопляска няколко пъти по време на филма. Една такава прожекция беше лентата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ по време на филмовия фестивал „Златна роза“ 2008.

Ако сте решили да отидете на кино през октомври и все още избирате заглавие, то определено тази година си заслужава да посетите филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, копродукция на България, Словения, Унгария и Германия от 2008.

Историята е лична, трогателна, изследваща и поднесена великолепно с културно-социални отпратки към съветско социалистическото ни минало и европейското ни настояще. Разказва за няколко пътувания -- избягване, лутане, завръщане.

Освен романа и сценария, поздравления заслужават режисурата и операторското майсторство. Някои филми ярко се запечатват в паметта ни с уникални кадри, а този несъмнено има какво да покаже. И то какво! Без да съм гледал още „Дзифт“, залагам на голяма награда за българската копродукция не само на този фестивал.

И още за филма: романът, сюжетът, трейлърът, премиерните реакции в България и още подробности.

Иначе жителите и гостите на Варна могат да се порадват на един изключителен подбор от новото българско кино по време на фестивала „Златна роза“ от 3 до 9 октомври 2009 във Фестивалния комплекс. Фестивалът е със състезателен характер, организиран е от Националния филмов център (НФЦ), БНТ и Общината и представя изключително български игрални филми. Обявената цена на билетите първоначално бе 5 лева, но организаторите отмениха продажбата им и входът остава свободен до края на събитието.

И още за „Златна роза“: програма от ФКЦ, разширена програма от Moreto.net, и официален каталог с анонси от НФЦ.

Сред другите интересни (поне за мен) заглавия са: „Хиндемит“ (2008, 08.10.), „Дзифт“ (2008, 07.10.), „Пътят към върха“ (2007, 07.10.), „Моето мъничко нищо“ (2007, 06.10.), „Футболни хамелеони“ (2008, 05.10.) и „Шивачки“ (2007, 04.10.).

Снимки: Moreto.net, Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ и в-к „Капитал“

2 коментара:

  1. Анонимен5.10.2008 г., 5:51:00

    Българското кино като че ли взе да се съживява и да засмуква въздух. Дай Боже, стискам им палци на кинаджийте!

    ОтговорИзтриване
  2. Хм-м... Малко съжалявам, че „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ не успя да стане фаворит на критиците на „Златна роза“.

    „Дзифт“ го прехвалиха.

    ОтговорИзтриване