17.10.2008 г.

4-ти GSM оператор?

Истина ли е? Компанията "Петрол" щяла да пусне до няколко дни в цялата страна Petrol Mobile, ставайки четвъртият GSM оператор в България.>

Информацията е противоречива. Журналисти от агеннция „Медияпул“> и в. „Капитал“> добавят, че „Петрол“ ще използват мрежата на „Мобилтел“. Така „Петрол Мобайл“ вероятно ще бъде първият виртуален оператор в България със собствен номерационен план. В-к „Стандарт“> разкрива, че всъщност това ще са предплатени карти на M-tel, чрез които повече говорене означава по-евтино зареждане с гориво.

Обновено на 21.10.2008: Вече официално> се знае, че четвърти оператор няма, а действително става дума за виртуален такъв. Целевата група ще са хората с по-ниски доходи, които ще могат да използват единствено гласови и SMS-услуги. „Петрол Мобайл“ всъщност ще са предплатени карти за разговори на „Мобилтел“ с приятната цена от 30 стотинки на минута и 12 стотинки за съобщение (не става ясно към всички оператори или в затворена мрежа). Кодът на номерата ще е 098 (за сравнение, „Globul“ имаше такъв, но сега е 0898).

4 коментара:

  1. не е първият виртуален. Loop на МТел и Frog на Глобул са отдавна на пазара.

    ОтговорИзтриване
  2. Хм-м-м. Аз лично не ги възприемам като такива. Каква е дефиницията точно?

    ОтговорИзтриване
  3. Първият виртуален оператор е Планета мобайл. Планета мобайл е изцяло продукт на Пайнер мюзик, който изполваше номера номерационния капацитет на Вивател 0879 00хххх. Но вече не се предлага за нови клиенти. Лууп и Фрог не могат да се нарекат виртуални оператори, тъй като са услуга на един и същ оператор. Отделно, че за абонат с номер 088х хх хх хх е все едно дали ще избера друг номер 088х хх хх хх или 0883 хх хх хх.

    ОтговорИзтриване
  4. ..за мен това е заобикаляне на законите и гавра с хората..в тая скапана държава всеки си прави каквото си иска..ако ще и дто оператора да има в бг, ако всички ползват чужди мрежи каква полза за потребителите...смешно е но и е доста трагично...

    ОтговорИзтриване