7.10.2008 г.

Торент на „Дзифт“?

Редакция от 29.01.2009: Очаквано, торентът на „Дзифт“ се появи.

Задавам си въпроса: къде могат да се намерят торенти на нови български филми в Интернет? И откривам, че в големите родни торент тракери, такива филми няма. Причините?

Първата може би е, че българинът е загубил отдавна доверие към новото българско кино и трудно и бавно ще се възстанови неговият интерес. А това означава, че щом няма търсене, няма и интензивно предлагане.

Таблицата по-горе показва данни от Google Search Insights за търсенето на български филми (като фраза, на латиница и със съкращения) от 2006 до 2008 година. Трябва да се отбележи, че повечето заявки идват от България (София и Варна), Испания и САЩ, както и че близки термини са „филми на български“, „анимации“ и „детски филми“, „български субтитри“ и „субтитри на български“. Тоест освен носталгия по старите български класики, емигрантите и родителите търсят и филмчета за децата си. А „българските субтитри“ издават мощните предпочитания за чужди филми.

Втората причина би била недостъпността на DVD или друг качествен носител на видеото, който да се рипне и после пусне за свободно теглене. Стари филми иначе много -- и в DVD-формат и във формат DivX. Но новите филми...

Третата причина е по-голямата вероятност от наказателна акция срещу пиратството на българска продукция и страхът от това. Някак си заинтересованите лица -- продуценти, разпространители и другите носители на авторски права -- могат да са по-активни в отстояването на интересите си от иностранците.

Торент на „Дзифт“? По-скоро не и скоро. Дотогава бъдете по-смели и отидете на кино. Вече има няколко добри български заглавия.

Редакция от 08.10.2008: Все пак има един torrent-файл> на 25 минути от филма, като са монтирани няколко откъса от заснето в киносалон. По-интересното обаче е целта на този 25-минутен монтаж. Цитирам:

Показани са отделни епизоди от филма, като камерата не е точно застопорена и не е от правилната позиция с цел ако ВИ хареса да отидете да го гледате!
Целта на този TS е да добиете представа за филма и да го гледате в киносалоните защото само по този начин българското кино може да бъде спасено!
Филма си заслужава гледането и всяка стотинка инвестирана в билет!
Приятно гледане, очакваме Ви в киносалоните!!!

Това показва нещо интересно -- някои хора вероятно наистина ползват торентите на филми, за да придобият идея за тях и да решат дали да ги гледат на голям екран. Но аз искрено се съмнявам да са доста и това начинание с популяризацията да е ефективно в действителност. Вие как мислите?

33 коментара:

  1. всъщност, причината по-новите български филми да ги няма в торентите е политиката на администратори и ъплоудери да не ги качват, за да подкрепят българската култура, т.е. едно е да крадеш от Юнивърсал, ама малко е тъпо да искаш качествено българско кино и да му изяждаш и малкото билети, които може да продаде.

    ОтговорИзтриване
  2. Петре, ти познаваш ли ги тези администратори и ъплоудери?
    Причината е много прозаична, като няма rip, няма как да се качи торент.
    А rip на тази фаза в нашите условия не си струва да се прави, защото за да има копие в момента или някой от 20-ната души продукционен екип трябва да го изнесе или някой да снима с камера в киното. Предполагам разбирате, че и двете са абсурдни и не си струват за неколкохилядна аудитория.
    Rip на Дзифт ще се появи когато и ако пуснат официално ДВД с филма или го излъчат по ТВ, което си е и източника на останалите български rip-ове

    ОтговорИзтриване
  3. Най-вероятната причина я посочва и gamar -- няма ги на DVD, за да ги рипнат и споделят. Например, къде може да се купи, наеме или свали скандалния "Баклава"? Правилно -- никъде, само в салона.

    А опцията с камера в салона -- вярваш ли, че някой ще тегли не какъв да е, а български филм, и то с качество тип "боза"?

    ОтговорИзтриване
  4. Хората от Долно нанагорнище биха изтеглили всякакво копие,защото да се дигнат до София за един филм е доста голяма любов към БГ киното.И все пак rip не се прави именно заради символичната подкрепа на родното-кино,музика,литература,списания,програми,игри.
    За качествено копие чакаме ТВ,както при Шивачки-няма голяма надежда за ДВД поне засега.

    ОтговорИзтриване
  5. фа! ако бях на тях сама щях да ги кача
    който може да си позволи качество - при всеки случай ще отиде в салона

    а човек като мен, с практически минимални пари - няма да ощети, а напротив - ще умножи славата

    ОтговорИзтриване
  6. Оффтопик въпрос: Как си направил думите "рипне" и "Дзифт" да изглеждат като линкове и да излиза обяснението?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на орехите и на virha за мненията им.

    Съгласен съм, че освен в големите градове в България (и особено София), мъчно ще може някой да отиде на бг кино или пък да открие DVD...

    Тук БНТ трябва да се намеси и да излъчи тези филми, след като се извъртят по кината.

    ОтговорИзтриване
  8. Според мен също, не трябва да се качват торенти на БГ филми, за да не им се изяжда малкото хляб от билети, който получават. Евалата за тази политика.

    Но да, единственият проблем е, че по този начин на повечето места в провинцията човек не може да гледа новите БГ филми, които са добри.

    ОтговорИзтриване
  9. Може би е добра идея да се организира маратон на българското кино из по-малките градове и по-големи села в България по подобие на столичния проект от 2008 „Арт кино-клуб на открито” > и >. Колко му е да се намерят два микробуса с няколко ентусиасти и да се прожектират лятото на открито пред малки и недотам малки публики.

    Аз засега съм против качването им, но, както казва Гърдев, надали билетите ще покрият разходите на творците и продуцентите. Може би на разпространителите - да, но за артистите?

    Между другото: хубав подбор на мнения за „Дзифт“.

    ОтговорИзтриване
  10. всъщност е доста трудно да живееш в чужбина и да се върнеш за кратко до българия ,за да гледаш един филм,...дори и много да ти се иска да дадеш пари да го гледаш,няма да се получи..така че чакаш да излезе на двд....или да се качи в нета..а това дали съм против или не?еми да ми го качат с добро качество на официален сайт и да струва гледането му 5 евро...или 10 и ще го гледам и срещу пари,ако така ще спасяваме българското кино и творци..но да се разпространява само по кината,е меко казано ограничено....

    ОтговорИзтриване
  11. Снощи в предаването „Панорама“ по БНТ 1 Стефан Командарев (режисьорът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“) сподели, че обмислят идеята за пътуващи прожекции. Точно както си мислех и аз.

    Относно живеещите българи в чужбина. Да, освен на DVD или като онлайн стрийм, трудно ще се случи легално. Да го гледате на кино звучи още по-налудничаво. Или бъркам?

    ОтговорИзтриване
  12. торентите са незаконни - точка, какво има да се чудиш за причините.

    ОтговорИзтриване
  13. polya, и какво, че са незаконни? Защо тогава има други български филми като торенти?

    ОтговорИзтриване
  14. Истината за това, че коментирания филм го няма по torrent тракерите е в първия коментар на темата. Няма го защото политиката на най-големите torrent тракери е толерантна към българските продукции. На всички ни е ясно, че те печелят само от продадени билети в кината, за това ако някои иска да гледа филма нека посети някои кино център и да го гледа с удоволствие, за хората от чужбина..... ще трябва да почакат това е цената......

    ОтговорИзтриване
  15. вие хубаво искате да спасите бг киното, но тези от "испания, сащ" и в случая канада какво да правим? да си дойдем в бг за да отидем на кино? :/

    ОтговорИзтриване
  16. българското кино само губи от това , че ги няма филмите в интернет!така никой дори неразбира, че тези филми съществуват.да не говорим, че повечето от тях и пет пари неструват... продуцентите трябва сами да ги качат по торент тракерите, ако нещат... да си ги гледат сами:P

    ОтговорИзтриване
  17. всъщност не е така. филмът е ужасно добър. гледах си го в киното.
    а във варна за следващите 2 седмици свободни билети - няма.

    ОтговорИзтриване
  18. Добре де, не може да се рипне, това го разбрах. Ще помагаме на българското кино и това го разбрах. Ама не разбрах тези които живеем в чужбина как да ги гледаме тези нови филми и да помагаме на българското кино ?!

    ОтговорИзтриване
  19. Няма да е зле хората от чужбина да питате самите продуценти и екипът отговорен за създаването на филма. Сигурно има e-mail оставен някъде в мрежата за коментари от филма. Нека са наясно че има такъв интерес извън България, мисля си, че не са се отрупали толкова в пари и слава че да ви пренабрегнат без причина.

    ОтговорИзтриване
  20. Мисля, че това изказване е невероятно тъпо:

    "Това показва нещо интересно -- някои хора вероятно наистина ползват торентите на филми, за да придобият идея за тях и да решат дали да ги гледат на голям екран."

    Първо за това има трейлъри и второ, кой ще плати 10лв. за билет за да гледа филм, който вече е гледал?
    Мисля, че всички мразим, когато някои ни каже как свършва филма, а какво да говорим да дадем 10лв. за да го гледаме на кино пак?! Абсурд....
    Или с торенти или без.... но това горе си е "вятър на устата"

    ОтговорИзтриване
  21. Относно въпроса "как хората да гледат БГ филмите и да помагат едновременно с това"
    Дзифт има и международни премиери. Нещо, което току що видях в Facebook-a на филма...
    http://bg-bg.facebook.com/pages/f61a2dfe/79044065322

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за последния коментар. Изглежда Явор Гърдев е публикувал дати на прожекции през 2009 в САЩ, Скандинавия и Австралия в страницата на филма във „Фейсбук“.

    ОтговорИзтриване
  23. Искам да гледам Българско кино, но не и да се тъпча в някакъв киносалон. Това е проблема ... че всеки иска да спечели от всеки един от нас!!! Разбирам, че труда на целия снимачен екип е ценен и скъп ... но едва ли от 7-те лева, които ще дам за билет в киното, поне 4 ще отидат за тях. Ако беше така актьорското майсторство в България щеше да е далеч по-перфектно и продуктивно. Но в нашата страна ВСИЧКО е ШОУ, газария, тузария и наивни "деца" в скъпи (защото някой е казал, че ще е така) дрехи. Така е защото "някой" иска НИЕ младите да сме зависими от определени неща и по този по-лесно управлявани. Знам, че българските актьори не са Благотворителна агенция ... но и собствениците на киносалоните да не прекаляват с алчността си. Аз съм от Разград (областен град в Северо-източна България, между Русе и Шумен ... да има го на картата ;) ), но там няма кино... няма защото, когато го имаше цените на билетите бяха двойни и тройни ... причини за това много ;) ... но така не може само да искаш да печелиш, трябва и да даваш!!!

    ОтговорИзтриване
  24. аз бих казал само едно в Русе от около 2 години няма кино поне още 2 няма и да има а когато има пътъващо се се случва, че трябва да се работи не знам, варянт стриим ми се вижда най удачен не би трябвало да е толкова трудно пращаш смс и гледаш ... поне така си го представям

    ОтговорИзтриване
  25. Последният коментар ми харесва. Идеята за стрийм чрез SMS-плащане е проста и ефективна.

    ОтговорИзтриване
  26. добре, ще ходим на кино, ама като нямаме и кина, тогава какво правим?
    Във Варна има само 2 кина (Арена и залите във ФК)
    ТВА Е
    :)

    ОтговорИзтриване
  27. Тука ъпсурда е уникален....Излиза филм покрай, който много се шуим и има търсене от страна на зрителите, а излиза че начините по който може да се гледа филма се свеждат до две прожекций в месеца само в 1 кино!!! Извинете ме, но за какви приходи си говорим. Хората който са го направило този филм трябва да се замислят върху това, защото ако се пусне един релийз, мисля, че поне половин България ще изгледа филма, и тогава той ще бъде оценен. Ъпсурда е голям!!!!

    ОтговорИзтриване
  28. младежи и девойки, тази събота, 21/03 дзифт излиза на двд с в-к капитал. честитка.

    ОтговорИзтриване
  29. Ейй хора, ми вече го има:)))))))

    ОтговорИзтриване
  30. Нещо късно се включвам, но да се похваля, скоро гледах бг филм на кино в Тулуза, Франция. Има надежда. Филмът беше „Източни пиеси".

    ОтговорИзтриване
  31. Хм-м-м. Добър ли е този филм? Чувам доста отзиви за него.

    ОтговорИзтриване