9.10.2008 г.

Google News - нов и на български

Google News се е променил наскоро. Нов дизайн, нова функционалност и нови български източници на новини. Любопитното обаче е, че новата версия не е широкодостъпна.

Новият общ изглед от първа страница на Google News

Някъде след средата на юни 2008 екипът на Google News съобщава>, че през идните седмици само няколко случайно избрани потребители ще видят и изпитат нов дизайн и функции на агрегатора на новини. Подобни експерименти с обикновени потребители е практика за Google>. Промените са наложени от събраната обратна връзка от потребители и развитието в журналистиката онлайн.

За себе си откривам редизайна на Google News преди няколко дни и само когато съм с Google Chrome, независимо дали съм влязъл в Google акаунта си или не. От друга страна, нямам никаква опция да се върна към предишната версия (поне не и в Chrome), за което се оплакват редовните потребители на услугата>.

Трябва да призная, че действително новият Google News се намира в изпитателна фаза. Има доста неща, които все още не работят гладко или пък изобщо. Например, не успявам да персонализирам рубриките, да ги размествам, да ги трия. Разширеното търсене също далеч не работи нормално.

Разбира се, най-голямата изненада са българските източници на новини, наброяващи над 100 издания (преброих 103), доставящи новости от политиката, икономиката, спорта, културата, науката и технологиите. Google News са включили както националните, така и големите регионални издания на вестници, радиостанции и телевизии в България. Първите новини в „българската“ версия са от края на август. Пълният списък с включените български медии е достъпен от тук>.

Ето и няколко от новите възможности на агрегатора на новини:

1. Когато има новини за дадена личност, Google News предлага и цитати от изказванията им. Работи в американската версия на услугата>.

2. Агрегаторът показва и най-често обсъжданите теми и личности, както и различава коментатрите по новини от чистите новини>.

3. В новата версия има и повече видео, съпътстващо някои статии.

4. Предлага се и по-удобна форма за специфичен вид новини. Като борсовите индекси при финансовите пазари.

5. Има възможност за добавяне на собствени рубрики, както ръчно, така и като резултат от разширено търсене.

6. Повече регионални версии на Google. Скоро може да очакваме и България.

7. Идеите зад разширеното търсене са изключително полезни. Човек може да търси публикации от точно определен източник, за точно определен град или регион, както и да укаже периода от време. Може да се ограничи и само до регионални медии.

Големият брой нови български източници и експериментът „на живо“ с Google News несъмнено означава, че Google работи по въпроса с българската версия на сайта. Остава въпросът само кога точно може да я очакваме при условие, че всяка една чуждестранна версия на Google News има между 100 и 4500 новинарски източника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар