23.10.2008 г.

Petrol Mobile и/или News Mobile?

Явно не един, а два нови виртуални оператора ще се появят в България.

Още при официалното представяне на мобилната услуга „Petrol Mobile“ на 20.10.2008 стана ясно, че на пазара независимо ще бъде предложена и още една услуга -- „News Mobile“.

Питам се обаче каква ще е разликата? В единия вариант купуваш стартов пакет и хоп -- отстъпка 2% от зареденото гориво, а за ваучер от 8 лв. намалението е 1,1% (0,5% за по-евтиния ваучер от 4 лв.). При сметка от 30 лв. например отстъпката е 60 стотинки. Невероятно! В другия вариант пък потребителят има достъп от GSM-а си до WAP-версиите на в. „Труд“ и „24 часа“, без да заплаща трафик. Не е ли и това невероятно!

При условие, че и двата „предплатени оператора“ тарифират еднакво -- 29 ст. на минута и 12 ст. за кратко съобщение, използват една и съща мрежа -- тази на „Мобилтел“, номерата им започват с 098, логата им са SIM-карти, а „мобайл“ имената отразяват бизнеса на собствениците им, единствената значима разлика остава допълнителните услуги (тоест „Petrol“ и „News“). А те, както видяхме, не са от най-смислените и достатъчно атрактивни. Личните ми очаквания са за скромен успех и на двете услуги. Темата е с продължение.

10 коментара:

  1. Здавей, това чета и споделям притурка на blogger ли е, искам и аз да си я сложа, но не успявам, ще ми драснеш ли един ред на marfuzii@gmail.com как се прави.

    Поздрави и за притурката и за блога :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, marfi. Притурката „Чета и споделям“ показва в реално време постове, които съм споделил от моя Google Reader. Виж тук за повече информация, като обърнеш внимание на точка осем.

    @voxy
    Така е -- много шум за нищо е абсолютно точно. Както за двете услуги, така и за публикациите, свързани с тях. Направо се чудя как във Великобритания преди броени дни една от големите търговски вериги „ASDA“ намали двойно предплатената си услуга - разговор за 8 пенса на минута и съобщение от 4 пенса. Просто няма по-евтина алтернатива.

    ОтговорИзтриване
  3. а Frog Mobile, ne e li syshtoto samo 4e s mrejata na globul

    ОтговорИзтриване
  4. фрог си е на глобул, а това е на др фирма, виртуалрн оператор, ползващ мрежата на Мтел

    ОтговорИзтриване
  5. @Двамата анонимни
    Трудно мога да се съглася, че LOOP и Frog Mobile са виртуални оператори при условие, че изрично се казва, че двете услуги се предоставят от „Мобилтел“ и „Космо България Мобайл“ и са тяхна собственост.

    В коментар към по-ранна тема, свързана с Petrol Mobile, служител в БТК правилно посочи, че първият виртуален оператор беше Planeta Mobile, собственост на „Планета Пайнер“, но използващ телекомуникаяционната и търговска мрежа на „БТК Мобайл“. Макар, че не представлява виртуален оператор, както в САЩ или Великобритания -- със собствен номерационен план, отделно звено за обслужване, собствено пазарно разпространение и т.н.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! И аз да задам един въпрос. Разбра се, че newsmobile както и petrol moble ползват мрежата на mobiltel. Цената на разговор от M-tel към newsmobile както M-tel към M-tel ли е или не. За мен това е важно като информация, а смятам не само за мен. Благодаря предарително.

    ОтговорИзтриване
  7. M-tel ги разпознават като собствена мрежа. Затова, ако имате безплатни или преференциални минути към M-tel, те важат и за News Mobile и Petrol Mobile. Единствено не можете да ги добавяте към групата "Семейство и приятели".

    Следващият път можете да се обадите на *88 за подробна информация ;)

    ОтговорИзтриване
  8. News Mobile е най зле организирания оператор,купих си карта и сега ако ми потрябва ваучер трялва да обикалям като гламав по бутките а там ме гледат странно като им кажа какво търся и естествено нямат. Дироктно хвърлям картата и си мминавам към по сериозните оператори. Няма такава простотия но все пак го организират смотаните весникари и няма нищо чудно.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7.04.2009 г., 0:33:00

    Много сте заухави всички. "ако ми потрябва ваучер трялва да обикалям като гламав" - ми ти като си баровец, ще си вземеш 5 ваучера по 8лв. и ще си имаш докато ги изговориш, а след това - ваучери има на всеки РЕП... Няма да взимаш по 4лв., а и не всеки ден се зареждат ваучери... Невсмобиле към момента е най-изгодната предплатена услуга в България, с най-доброто покритие - на Мтел. Смисъла и не е да четеш тъпите вестници, ами да имаш яко евтини минути и SMS към които си поискаш в БГ. Така че - гол фак йорселф!!!

    ОтговорИзтриване