12.11.2008 г.

След „Кремиковци“ опасност грози и „Агрополихим“

Вестник „Народно дело“ от 12.11.2008 предупреждава на страниците си: „Световната криза изправи „Агрополихим“ пред закриване“.

Свиването на търсенето на международните пазари забавя производството и следователно застрашава дейността на девненското предприятие, където ряботят над 1000 души>. Повече за новините около торовия завод ще очакваме скоро във варненския печат.  Редакция от 13.11.2008: обобщение на случващото се в „Народно дело“>.

Добавено на 13.11.2008: Интернет изданието на в-к „Стандарт“ също пише за положението на девненското предприятие в новата си рубрика за финансовата криза: „Затварят Агрополихим“.

Източник на новината е заместник-директорът Красимир Бербенков. Според него дейността на предприятието ще започне поетапно да спира от петък, 14.11.2008, до пълното прекратяване на 21.11.2008. Освен свитият световен пазар, високата цена на газта е направила родната продукция неконкурентноспособна. Третата причина е и покупателната неспособност на българските земеделци и замразените евросубсидии. Оптимистичната перспектива е производството да се възобнови през февруари 2008, стига международният пазар и положението на родното фермерство да се подобрят.

Друг информационен източник допълнително разяснява картината. Варненският електронен всекидневник „Пресцентър.БГ“ цитира дирекорът на завода Филип Ромбаут. Не се предвиждат съкращения, а само принудителни отпуски. Възнагражденията се изплащат редовно, пари за транспорт и храна също има, но се усеща напрежение сред работниците, заради несигурното бъдеще на торовия комбинат. Според директора, до 3-4 седмици ще се възобнови част от производството. Най-песимистичната прогноза е закриване на линията за азотни торове идната година. Четвърта причина за намалялото производство до 7 пъти е неангажираността на държавата да съдейства за развитие на предприятието. Видеорепортаж.

В кратък коментар „Икономисти: Металургията и торопроизводството ще паднат първи“ в IPO.bg за случващото се специалистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов заявява, че най-засегнати ще са високоразходните индустрии -- типично това са металургията и торопроизводството в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар