5.11.2008 г.

Безплатни очни прегледи

Безплатни очни прегледи за изследване на макулната дегенерация ще се проведат в 6 български града през ноември. Кампанията е част от международна инициатива на Световната здравна организация "Право на зрение", като специално оборудвана мобилна лаборатория ще дойде в България след обиколки в Германия, Австрия, Полша, Чехия, Гърция и Румъния.

Дегенерацията на макулата (макулната дегенерация) е заболяване, свързано с възрастта, и е най-честата причина за тежка, безвъзвратна загуба на зрение сред хората над 60 години в развитите страни (над 150 млн. души по света). То се състои в нарушение на централното зрение при запазване на периферното, като това води до невъзможност да се чете, пише, да се разпознава различни обекти и лица. Още за заболяването>, > и >.

Прегледите ще извършват водещи български офталмолози от 09:00 до 18:00 часа в посочените дни и места по-долу. Специалният автомобил е оборудван с камера за скринингова диагностика без мидриатичен ефект. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 0700 10 105 (между 10:00 и 17:00 часа, на цената на един градски разговор за цялата страна).

  • Благоевград - 7 ноември
  • София - 9 ноември на пл. "Александър Батенберг" пред БНБ
  • Пловдив - 12-13 ноември на паркинга на хотел "Дедеман Тримонциум"
  • Стара Загора - 15 ноември пред хотел "Верея"
  • Бургас - 17-18 ноември пред Бургаския свободен университет
  • Варна - 20-21 ноември на входа на Морската градина

Източници: БТА и Dir.bg> и News.Varna24.bg>. Вижте още подробности за инициативата в България тук>.

Няма коментари:

Публикуване на коментар