22.06.2008 г.

Лошата реклама е добра реклама - телефон 112

Предполагам, че не са останали хора в България, които съвсем да не са чували за единния европейски номер за спешни повиквания 112.

В публикация (PDF, английски език) на „Евробарометър“ от февруари 2008 става ясно, че 57% от отговорилите в проучването в България са чули или видели някаква информация, касаеща единния европейски номер за спешни повиквания 112. Това поставя българите на първо място по осведоменост за съществуването му (средната стойност за ЕС-27 е 23%). Или постоянните новини за забавянето на България във въвеждането на номера на национално ниво и предстоящите санкции със сигурност са повлияли върху познанията на нашенеца. И много вероятно са ги асоциирали с името на Емел Етем.

Отделно, България е сред малкото страни, която са заявили, че могат да обслужват повиквания на няколко езика (в случая български, английски, немски, френски, румънски).

Така че лошите новини не са непременно съвсем лоши.

П.П. България иначе е на 6-то място с 38% от респондентите посочващи правилния номер за спешни повиквания за цяла Европа. Вижте и този пост, ако темата ви е интересна. За пълна информация относно 112 прочетете този документ (PDF, английски език) или посетете http://ec.europa.eu/112. На български и накратко - сайта на ЕК в България.

21.06.2008 г.

Инициативи, които подкрепям (-яш, -яте, -ят)

Днес добавих три български инициативи, които според мен заслужават широко публично внимание:

  1. Подписка за премахване пречките пред предприемачите - намаляване 10 пъти на изискуемия капитал за регистрация на фирма Инициативата е на депутатът Мартин Димитров, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от листата на СДС. Предложи по-рано през годината намаляване на минималния капитал за създаване на ООД от сегашните 5000 лева до 500 лева. Предложението обаче срещна силна опозиция в лицето на юристите в парламента.
  2. Искате ли да бъде създаден домейн .БГ? Кампания „За .БГ“ В бъдеще ще бъде възможно да използваме Интернет адреси като президент.бг. Към настоящия момент такива съществуват, но не са широко и официално приети. Ако искате „в бъдеще“ да стане „сега“, подкрепете тази инициатива. Вижте и предаването „Булевард България“ по RE:TV, посветено по темата (от 25.06.2008).
  3. Според Google Maps в България … няма нищо Боян Юруков подема инициативата чрез масови заявки към поддръжката на Google Maps най-накрая Google да върнат картографската информация за България - имена на градове и села, реки, езера и язовири, пътища.

Ако решите, че си струват, грабвайте банерите и публикувайте една или трите кампании на вашия блог.

П.П. За феновете на отворените стандарти: можете да подкрепите и кампанията Demand OpenID, чрез която да добавите сайтове, които смятате, че трябва да използват технологията за идентификация OpenID. Повече тук.

20.06.2008 г.

Знаем ли какво ядем и пием? За Е-номерата

Добра потребителска култура означава съзнание и критичност към това, което употребяваме - храни, напитки, други стоки и услуги от всякакъв характер. Имах една преподавателка по френски език в гимназията, която често ни обръщаше внимание на това, че четенето на етикетите на продуктите е именно белег на висока потребителска култура и мисъл за собственото здраве.

Добре де, обаче кой чете етикетите на хранителните стоки и на напитките? Предполагам, че в общия случай ще са повече жени, които (искат да) водят здравословен начин на живот или са последователки на всякакви „зелени“, „био“, „еко“ и „органик“ идеи. Също майките (и бащите), които се грижат за децата си със специфични изисквания (алергии, различни заболявания, свързани или не с храносмилателната система). Също и хората, спазващи хранителен режим, за да натрупат мускулна маса и да оформят желаните телесни части. Да не забравяме и вегетарианците, избягващи всякакви животински деривати.

Но като цяло, всички тези хора представляват само частица от населението. Кога последно ти напрегна очи, за да разчетеш на опаковката срока на годност, състава, името и адреса на производителя? Повечето хора гледат само марката, цената и евентуално хубавата опаковка, на която пише нещо за Gratis, Free, Extra или пък Bio, Organic и Natural (българските еквиваленти на тези етикети по-скоро будят съмнение, но и тях ги има и тях ги купуват).

Причината? Ами не е само една. На първо място, кой ти има време да обръща и преобръща пакет ориз например, за да намери накрая в една сгъвчица на опаковката труден за прочитане текст. А и дали ще е на български? И дори да е на български, как е преведен? Няма време за такива неща -- трябва да се напазарува набързо и хоп -- вкъщи да се изяде.

От друга страна, ако все пак човекът е решил да прочете какво пише, то го често го посрещат невероятни химични понятия (особено в козметиката) и екзотични имена на растения и животни. Да не говорим пък за онези съкращения с Е-та или така наречените Е-номера!

Всъщност да поговорим за тези Е-номера. Представляват кодовете на всички разрешени хранителни добавки, които се използват в рамките на Европейския съюз. Не са измислени, за да объркват потребителя или да спестяват място на опаковката (което на практика е така), а за да са стандартизирани и еднакви във всички европейски страни без оглед на езика. Разграничават се следните видове хранителни добавки по номера си след Е-то: оцветители (100-199), консерванти (200-299), антиоксиданти и киселинни регулатори (300-399), емулгатори/сгъстители и стабилизатори (400-499), подсладители и регулатори на киселинността (500-599), вкусови подобрители (600-699), антибиотици (700-799), други (900-999) и допълнителни (1100-1599).

Ако вече сте прочели всичко дотук и проявявате интерес, ето къде да прочетете още за Е-номерата:

И все пак надали ще тръгнете с книгата на д-р Кьоле под ръка в ежедневното си пазаруване? Или надали ще зареждате горните страници през GSM-а или PDA-а си и да плащате за Интернет трафика?

Има един много удобен и безплатен начин за бърза справка за Е-номерата, които срещнете в супермаркета -- да си свалите Java-приложение за мобилния си телефон, което дава името и вида на използваната добавка, както и предупреждения за опасност от алергични реакции, предизвикване на хиперактивност у децата, употребата на генно-модифицирани съставки и животински деривати.

За директно сваляне от телефона, въведете в браузъра си http://wap.dotek.cz/ с код за достъп после 8a97b3 и следвайте инструкциите. Файлът за сваляне е само 32KB (по-малко от 10 стотинки за трафика).

Освен да ви пожелая приятно и информирано пазаруване и хранене!

Фотографии (по реда на показване): stitch, mr brown, trashfood, http://www.dotek.cz/

18.06.2008 г.

Автомобилна катастрофа и какво да правим

Останах силно впечатлен от следния пост в блога на Bulgarism: „Звънете на 150 … бързо“. Накратко, едно момче разказва за това как става очевидец на пострадали в автомобилна катастрофа на 7 км от Стара Загора и се опитва да се свърже с „Бърза помощ“, но телефон 150 го свързал с оператора за Нова Загора, който нищо не можел да направи. Накрая чрез поставяне на префикса 042 пред 150 успял да повика линейка.
Историята ме наведе над няколко въпросителни разсъждения:
  1. Наистина ли човек може да разчита на специализираните служби - и в частност на операторите на телефон 150? Наистина не знам. Ако е по време на пиковите часове в столицата и големите градове? Ако е далеч извън голямо населено място? Ако е на границата между две области, кой приема и е отговорен за изпращането на медицински екип? Ако човекът не говори български?
  2. Наистина ли службите могат да реагират адекватно и бързо?
  3. Кога ще проработи 112 в цялата страна? Според отговорните институции, отговорът е до края на годината. От началото на юли единният европейски телефон за спешни случаи ще е наличен в следните области: София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, Велико Търново, Габрово, Силистра и Разград. В другите области на повикване от мобилен телефон до 112 пренасочва към запис с информация за 150, 160 и 166.
  4. Единният европейски номер 112 при спешни случаи
  5. Знаем ли ние - водачи, пътници, пешеходци, работници на пътя - какво да правим при катастрофа или ако сме свидетели на ПТП? Имаше един задължителен 4-часов курс в БЧК за кандидат-шофьори, но всичко се забравя. Имаше и в основното и средното училище няколко часа за гражданска защита и оказване на първа помощ, но аз лично почти нищо не помня. Бих казал и че дори и да си спомним, то липсата на тренировъчен или реален опит при грижата за пострадал може дори да навреди на пострадалия, ако сгрешим. А и не всички могат да реагират адекватно в подобни случаи.
  6. Знаем ли как да помогнем на пострадалите в катастрофа?

Реших да се поровя в Интернет за информация за правилното поведение при ПТП, как се оказва първа долекарска помощ, какво да правим в случай на ПТП, към кого да се обърнем, как да потърсим правата си. Ето и резултатите в зависимост от източниците (със звездичка са по-добрите според мен):

Асоциации:

Държавни институции и документи:

Съвети и обучения онлайн, курсове за подготовка:

Форуми и други:

Редакция:
  • телефони на КАТ в София при ПТП >>
  • важни телефонни номера в страната при ПТП >>

П.П. Вижте и поста ми за това какво да правим при земетресение.

Изображения (по ред на показване): sjoerdtenkate, hfb и kecko по разрешение на Криейтив комънс

Молската столица с ледена пързалка

Много ми допадна заглавието на статия в Dir.bg по случай откриването на „Мол Варна“: „Варна ще бъде МОЛ-ската столица на България“. Всъщност, в добрия стар Dir.bg може да се открият множество материали, свързани с търговския център в града (1, 2, 3, 4, 5). Но дали тук е уместно да се изписва МОЛ или мол, ще оставя спора за езиковедите.
Децата вече се радват на леда

По-интересното е, че отвори първата ледена пързалка във Варна. С атрактивно работно време (от 10 сутринта до 2 часа след полунощ) и с още по-атрактивни цени (половин час за 3 лева и час за 5 лева). Вижте още малко в сайта на мола.

Както вече изразих мнението си, варненци и гостите на града ще се радват повече на атракционите, отколкото на поредната вълна магазини. А се очакват и още търговски, а не увеселителни площи. За култура и образование, да не говорим...

Обновено: мамите от форумите на BG-Mamma.com вече отвориха тема за забавленията и пазаруването в „Мол Варна“. Ако ви се чете, темата е тук.

Обновено: обширна статия във в. „Народно дело“ разказва за мола.

П.П. А дали молът е законен, питат няколко медии -- няма Акт 16, но какво от това? Явно собствениците са спечелили повече от незаконния пуск, отколкото са загубили от глоби.

Фотографии: Dir.bg/BulPhoto (на снимката е министър Николай Василев) (свалена е, поради запазени права) и www.mallvarna.com

15.06.2008 г.

Вие избирате кой сайт да бъде с OpenID

Сега можете да си кажете, ако искате даден сайт да работи с отворената технология за управление на идентичност OpenID. Как? С букмарклетa Demand OpenID!

Без да разказвам повече, само ще спомена, че инициативата Demand OpenID е подхваната от компанията, която седи зад сайта MyOpenId.com преди около месец.

Достатъчно е да имате свое собствено OpenID, да се оторизирате с него и да започнете да добавяте сайтове, които искате да бъдат обслужвани от тази технология. Добавянето става или чрез букмарклета, или направо от страницата на инициативата. Имайте предвид обаче, че OpenID акаунтът ви ще се показва под списъка със сайтове, за които сте настояли.

Лого на кампанията: JanRain, Inc.

14.06.2008 г.

От ЕС обръщат внимание и на психическото здраве

Европа се замисли най-накрая върху психическото здраве и организира конференция, на която бе подписан „Пакт за психическо здраве и благополучие“. През следващите 2 години ще се случват още подобни събития. Вижте повече в официалната страница на Дирекция „Здраве и защита на потребителя“ на Европейската комисия.

Колегите психолози с клинична и консултативна насоченост имат бъдеще ;)

12.06.2008 г.

Най-бързият браузър е... Safari 4 Developer Preview

Идея си нямате колко светкавично зарежда този браузър -- далеч по-бързо от последните Opera и Firefox. И като казвам последни, имам предвид Opera 9.5 и Firefox 3 RC 3. Обновено на 13.06.2008: вижте тази статия в PC Magazine, която разказва за новата Opera 9.5; прочетете и сравнението в Lifehacker между четирите водещи браузъра; запознайте се и с тестването им в Cybernet.

За да пробвате версията за разработчици, трябва първо да си дръпнете Safari 3 от сайта на Apple, след което да посетите шведския торент тракер (да речем) с ключовите думи Safari 4 Developer Preview.

Само ще спомена, че Safari 4 мина теста Acid3 успешно, почти без никакви забележки.

После, пишете как ви се струва.

10.06.2008 г.

iPhone 3G в България? Ама друг път

Днес стана ясно, че прословутият мобилен телефон на Apple iPhone вече ще е 3G, ще струва $199 в САЩ при договор с американския мобилен оператор AT&T и ще бъде достъпен на 11 юли в 25 страни, 15 от които европейски. По-късно през годината ще достигне и до пазарите на още 48 страни в света, 13 от тях в Европа, включително Гърция, Турция, Хърватска и Румъния. Но не и България, според официалния сайт на производителя. Засега.

Атанас Янев побърза да се зарадва, че ще може да си го вземе за 240 лева. Да, ама не -- по две причини. Първо, все още няма договор с български оператор (най-често посочван е M-tel, като партньор на Vodafone; виж по-долу). И второ, цената на телефона не е само $199, а включва и месечните такси, които се заплащат на този оператор.

В Германия (T-Mobile) например върви следното намаление: цена на iPhone (без 3G) от 99 евро (200 лева), но при месечна такса за две години от 89 евро (180 лева).

Във Великобритания (O2) обаче нещата са малко по-различни. За новия iPhone потебителите ще платят 99 лири ($199). Което е потвърждение, че Стийв Джобс наистина предлага телефона на една и съща цена в целия свят. Задължението е обаче в рамките на 30 лири месечно за година и половина (а не две). Дори се очаква предлагане за клиентите на предплатената услуга на O2 Pay & Go без обвързване с договор.

В Италия iPhone ще се предлага от Vodafone и TIM, в Испания от Movistar (Telefonica), във Франция от Orange. На Балканите - в Гърция и Турция от Vodafone, в Румъния от Orange, в Хърватска - от T-Mobile.

Повече от ясно е, че тепърва ще дочакаме в родината вече едногодишната сензация в мобилните технологии. И че когато я дочакаме, цената няма да е така примамлива. Разбира се, става въпрос за официална дистрибуция и за оригинален софтуер на телефона. И днес могат да се намерят iPhone апарати на българския пазар за между 600 и 900 лева без договор.

Лично за мен, по-интересната новина беше услугата MobileMe, която не е кой знае колко иновационна, уникална или неочаквана, но която затвърди убеждението ми, че бъдещето на електронните услуги ще бъде в интеграцията им, отварянето им и достъпността им на различни устройства и платформи. MobileMe накратко представлява автоматична синхронизация в реално време на кореспонденция, контакти, снимкова галерия и съхранени файлове между Mac (PC), iPhone (iPod touch) и Web. Цената е $99 за една година, даваща право 20GB пространство за съхранение на синхронизиращия сървър и 200GB месечен трафик.

Преди време разработчиците на браузъра Opera пуснаха услугата Opera Link, която позволява автоматично синхронизиране на любимите страници (отметки, favorites, bookmarks), началните страници, бележки и някои настройки със сървър. Така на всеки компютър с Интернет потребителят има достъп до тях или чрез уебсайт (ако няма инсталирана Opera), или чрез браузъра. Освен това, синхронизацията се случва и между мобилните версии на браузъра (Opera Mini и Opera Mobile) и тези на други устройства (Opera for Devices, Wii), което напълно заключва цикъла на употреба. Норвежките разработчици вървят именно по тази линия -- интеграция, отваряне и достъпност между различни устройства и платформи.

Чакаме... А междувременно, можете да следите информацията за iPhone на български тук.

Снимки: Apple.com и Opera.com

7.06.2008 г.

За по-лесно българско предприемачество

Мартин Димитров, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от листата на СДС, предложи по-рано през годината намаляване на минималния капитал за създаване на ООД от сегашните 5000 лева до 500 лева.

Предложението обаче срещна силна опозиция в лицето на юристите в парламента. Прочетете повече за предложенията му на личния му блог. Оставете своя глас зад предложението, ако го одобрявате: подписка за премахване пречките пред предприемачите - намаляване 10 пъти на изискуемия капитал за регистрация на фирма.

Не знам за България, но в САЩ малките предприятия стават все повече и демонстрират ръст в наетата работна ръка, въпреки стагнацията в икономиката.

Обновено на 9 юни 2008: Вижте и следните постове на български блогъри по темата - Наблюдател, Блогът за икономика, Карагьозов Уеблог, Преслав Недев Биз, Mrasnika's Lair.

6.06.2008 г.

М-тел услуги онлайн

Съвсем случайно попаднах на един интересен пост в блога на Ирина Марудина.

Оказва се, че М-тел са пуснали една приятна функционалност на сайта си - онлайн управление на услугите „Семейство и приятели“, GPRS, „Гласова поща“, „Видео разговор“, „Текуща сметка“, „Оставащи минути“ за абонатите на договор (включително LOOP).

Можете да влезете през Частни клиенти -> Моят М-тел -> Моите услуги. След като потвърдите веднъж номера си, веднага ще получите SMS код, който да въведете в системата и тогава ще можете да променяте номера, да активирите услуги или да следите време и пари.

Но ако можете да направите това чрез автоматичното меню на *88, чрез менюто М-тел+ или чрез връзка с оператор, остава въпросът защо се предлага и онлайн? Вероятно нагледното управление на услуги е по-разбираемо за определен кръг потребители, а и почти затваря цикъла от услуги, обезпечени с име и парола на сайта на М-тел. Изобщо Мобилтел действително са пионери в някои услуги на родния пазар (и е нормално, като имат най-много капитал).

2.06.2008 г.

Дяволска работа :)

Да си кажа правичката, много дяволски ми изглежда г-н Александър Томов. Със сигурност се е изнервил покрай новините около ЦСКА. (Снимка: DarikNews.bg)

Мненията за блога на Първа инвестиционна банка

След появата на вестта, че Първа инвестиционна банка пуснаха блог, изявени блогъри побързаха да споделят оценките и коментарите си. Оформиха се два лагера:

Двата лагера в мненията си за блога на ПИБ

За velqn новината е доказателство за напредничавостта на ПИБ, определяйки я ентусиазирано за първата българска банка със свой блог (СИБАНК са първите). Nick дори намира видеото в блога за забавно. Жюстин Томс също се радва на начинанието с аплодисменти и се забавлява с рекламата. В този лагер се усеща особено доволство от новия сайт и оптимистично очакване, че и други банки и компании ще последват примера.

В другия лагер е Николай, който обръща внимание на технологията зад блога - Wordpress на български. Красимир Стоев също се интересува от използваната система, отбелязва възмущението си от моралната грешка да се постави знак за запазени права и нежеланието на ПИБ да си признаят, че използват Wordpress. В същия крайно недоволен тон звучат и коментарите на Калоян Цветков: няма permalinks, няма идентификатор за Wordpress (пак), няма активен RSS за коментарите. Обаче успява да завърши по-добронамерено с факта, че в блога са използвали и негов код.

От мненията под последния пост на Калоян се чува и гласът на Тодор Христов, който преди около две седмици писа за нуждата на ПИБ от корпоративен блог. Въпреки разочарованието си от изпълнението на блога и съществуващите възможности на една банка, той разбира, че все пак са в началото си и ще им даде време преди да си каже тежката дума. (Досега ПИБ не са публикували информация за блога си официално, което предполага, че е на етап тестване и развитие. Обновено на 2 юни: блогът действително претърпява промени в момента, като разработчиците явно са се вслушали в повечето съвети на блогърите.)

Еленко също изказва позиция, като определя сайта като „нещо, което наричат блог“. Понякога технологичният сарказъм ми идва в повече (по-скоро е към технолагера).

Днес (2 юни) се появиха още две публикации по повод блога на ПИБ: Бого Шопов не се сдържа да коментира новината, но го прави с много елегантен и образователен тон, като обобщава значението на корпоративния блог по принцип. Огнян Иванов също обсъжда темата с тон от лагера на съзидателните доброжелатели.

Излиза, че в единия лагер се интересуват много повече от ролята и смисъла на блога, докато в другия интересът попада върху изпълнението и технологията. Винаги в такива случаи се сещам за българския сериал „Дунав мост“ - страхотно начинание, супер идея, обаче трагично актьорско изпълнение. И все пак ако няма реализация, то идеята ще си остане на хартия или в нечий ум само.