20.11.2008 г.

Шарен Gmail - теми, скинове, тапети

От сряда Gmail въвежда възможността да освежите пощата си с някоя от 30 графични теми. За целта отваряте Settings, а оттам -- показалеца Themes. Или пък директно кликвате тук.

Графиките са атрактивни, разнообразни и предполагам, че ще допаднат на доста хора. Досега Gmail можеше да се украси само чрез външна намеса в кода и то само в определени браузъри.


Ако все още не ги виждате в секцията за настройки на пощата си, в технологичния сайт Lifehacker.com публикуват галерия на 7 от 30-те теми.

Графика: (c) Gmail Official Blog

18.11.2008 г.

Край на хартиената фактура на М-тел

Със сигурност има немалко хора, които не желаят месечни фактури за GSM-разговорите си. Аз самият на няколко пъти се опитвах да откажа на "Мобилтел " да получавам хартиена фактура. Какъв е смисълът, когато първо си получавам SMS със сумата и срока за плащане и после имам достъп до подробен електронен вариант, лесен и за разпечатване>.

Разбрах, че компанията няма политика на спиране на фактури, но мога да ги пренасоча към офис на "Мобилтел", където ги трупат до момента, в който дойда, да си ги взема. Така и направих. Но в крайна сметка хартията и транспортът не спират, нали?

Вчера компанията сложи край на всичко това. Тя дори поощрява спирането на хартиената фактура, като дава в замяна безплатни SMS-и, MMS-и и минути за видеоразговори. Похвално -- поне имаме право на избор, ако не друго.

Така че можете да звъннете веднага на *88 или да посетите близък магазин. Пригответе се, че не става за минутка>, но си струва. То е ясно, че "Мобилтел" пестят от цялото това начинание, но пък и вие пестите място и излишна хартия и транспорт. Стъпките:

  1. Задължително трябва да имате активирана клиентска парола. Ако нямате, най-лесно е да звънните на *88 и да си я поръчате като услуга (искат ЕГН или PIN на фактурата) или да минете направо през магазин на "М-тел" и да свършите и двете неща -- парола и отказ от хартия. Желателно, но не и задължително, е и да имате регистрация за електронната фактура.
  2. Набирате *88 и избирате 9 -- "Свързване с оператор".
  3. Казвате, че желаете да се откажете от получаване на хартиена фактура.
  4. Продиктувате клиентската си парола за достоверност.
  5. Изчаквате една минута. И сте готови. От следващия таксуващ период няма да я получавате, а в замяна "М-тел" ще ви благодари с 20 SMS-а, 20 MMS-a и 20 минути видеоразговор месечно за следващите 5 месеца.

Елена, трябва да си доволна :)

НОВО към 23.11.2008: "М-тел" вече рекламират услугата си "Отказ от хартиена фактура" на портала на компанията. Дори са включили и атрактивна анимация:

НОВО към 26.11.2008: Група ентусиасти са се сформирали група във Facebook под мотото „Откажете се от хартиената си фактура към М-Тел!“. Поздравления!

Флаш-анимацията е на "Мобилтел"

17.11.2008 г.

Земетресения в София - ноември 2008

Само няколко месеца след последното земетресение от юли 2008, последвало взривовете край Челопечене, София съвсем наскоро усети два земни труса. Статистиките в блога ми от предишните два дни показват невиждан интерес към новините и информацията относно тези две земетресения. Ще опитам да обобщя следните въпроси в този пост: фактите за земетресението, откъде най-точно и бързо да се информираме, какво да правим при земетресение, какви са прогнозите за земетресение в региона, как да се подготвим за подобни бедствия.

Фактите

Късно в събота, на 15 ноември 2008 в 22:08 часа се регистрира земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер, продължило 2,5 секунди. Рано сутринта в неделя, на 16 ноември 2008 в 07:03 часа се регистрира втори трус с магнитуд от 3,5 по същата скала с епицентър 5 км от центъра на София. Очакват се в следващите няколко дни много по-слаби трусове. Обяснения за това как се случват земетресенията можете да прочетете в блога на Делян Делчев.

Информационни източници

МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУТИ --> Един достъпен и надежден източник (на английски език) е Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, който обработва сеизмологична информация от няколко европейски центъра, включително Геофизичния институт на БАН. Международната организация поддържа богат на информация уебсайт, както и мобилна информационна услуга (за трусове над 4 по Рихтер). И двете се обновяват в реално време и автоматично, и ръчно. Подробности за двете земетресения в София >>>.

МИНИСТЕРСТВОТО --> Друг обществен източник на информация е Министерството на извънредните ситуации. Сайтът предоставя последни новини в същия ден за всякакви общественозначими бедствия в България. Забележете, че звъним на телефон 112 само когато се нуждаем от помощ, а не да получаваме информация. В Закона за телефон 112> са предвидени високи глоби за злоупотреба>. За допълнителна информация вижте и Сектор "Извънредни ситуации" в сайта на Правителството.

ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА --> Министерството на извънредните ситуации е неразривно свързано с Националната служба "Гражданска защита". Оттам предоставят онлайн бюлетин и телефони за връзка в случай на нужда. Телефоните са 0800 20112 за "Гражданска защита" в цялата страна и (02) 86 26 075 за оперативния дежурен.

МЕДИИТЕ --> След официалните служби друг източник на информация са частните осведомителни агенции. DarikNews.bg и "Фокус" реагираха сравнително бързо в нощта на земетресенията. В момента и двата сайта предоставят подробна обзорна информация за случилото се: (1) "DARIK News", Сюжети, "Силен трус уплаши софиянци през уикенда" и (2) "Фокус", Още по темата за земетресенията плюс "Гореща тема". "DARIK" предават и на живо по радиото -- за Софиия честотата е 105,00 FM. Радио "Фокус" засега няма специална програма в София, но може да се чуе в района. Още. Други медии със светкавична реакция са "Дневник Online"> и >, както и Българското национално радио>.

НОВИТЕ МЕДИИ --> Отделно, оказва се, че блогърите също бързо реагират на земетресението. Пример за това са MarfiLand.blogspot.com и optimiced.com. В "Дневник Online" обръщат подробно внимание на този феномен.

Какво се прави при земетресение?

Всички медии обърнаха внимание на този въпрос доста обширно. Подобна информация може да видите в сайта на "Гражданска защита" -> "Защита при земетресения" и "Азбука на оцеляването: земетресения". Има и отделна секция за деца. Нагледни съвети има и тук.

Какво се прави преди земетресение?

Най-правилното действие е една застраховка "Имущество", включващо изрично риск от земетресение. Не струва много скъпо> -- в рамките на една-две двайсетачки на година в зависимост от покритието и включените рискове. Тук можете да се запознаете с няколко съвета при избора на имуществени застраховки, а тук и тук можете да видите списък със застрахователи. Така или иначе държавата планира да въведе подобно задължително застраховане>.

Има ли опасност?

Американското посолство в България също е извело съвети (на английски език) за поведение в случай на земетресение. Явно прогнозите за земетресения в София са реални. Ще се опитам да публикувам скоро информация за прогностичните възможности, касаещи бъдещи земетресения в България. Особено важен е въпросът, дали българското правителство ще подпомогне жервти на бедствия, ако нямат застраховки, както се планира>. Иван Бакалов пише подробно за навика на българина да обвинява дори когато няма как да има виновни и защитава тезата, че хората трябва да се застраховат сами. София е земетръсна зона все пак...

Личният ми коментар

Аз не съм в София, поне не бях в деня на земетресенията. Настроен съм да науча обикновените хората, как да търсят информация за случващото се. Виждате, че има Интернет, има радио, има и телефони за връзка. Само трябва да знаем къде и кого да питаме. Разбира се, остава без отговор въпросът "А като спре тока?". Мобилните телефони блокират, няма Интернет, няма ТВ, няма осветление. Всеки трябва да познава правилата за евакуация и поведение в такива случаи. Научете ги!

Другият проблем, който виждам, е, че едно силно земетресение не разлюлява само столицата. Люлее цялата държава. Като махнем настрана фактът, че всички големи медии са в София и покриват в огромна част случващото се там, реалността е, че всички телекомуникации, електронни бази данни, документални архиви от обществено значение физически се намират пак в столицата. Пак всички отговорни институции се намират там. Пак всички големи работодатели са в София. И така нататък. Цитирам текст от Столична община: "Сеизмичната активност на Софийската зона представлява значителен интерес поради голямата концентрация на промишлени и граждански обекти и високата плътност на населението в нея."> Какво ще се случи с останалите 6 милиона българи при софийско земетресение, което остави бавно възстановими поражения върху информационната инфраструктура и държавно управление? Не е ли време държавата да децентрализира властта и бизнеса? Аз мисля, че е време.

Ще оценя коментарите ви към информацията в този блог (били те и критични). Какво искате да знаете? Очаквам мнението ви за това как институции, медии, работодатели и учебни заведения ни обучават за реакция в истински бедствени ситуации. Подкрепяте ли идеята за постепенна децентрализация на властта и икономиката от София? Как?

12.11.2008 г.

След „Кремиковци“ опасност грози и „Агрополихим“

Вестник „Народно дело“ от 12.11.2008 предупреждава на страниците си: „Световната криза изправи „Агрополихим“ пред закриване“.

Свиването на търсенето на международните пазари забавя производството и следователно застрашава дейността на девненското предприятие, където ряботят над 1000 души>. Повече за новините около торовия завод ще очакваме скоро във варненския печат.  Редакция от 13.11.2008: обобщение на случващото се в „Народно дело“>.

Добавено на 13.11.2008: Интернет изданието на в-к „Стандарт“ също пише за положението на девненското предприятие в новата си рубрика за финансовата криза: „Затварят Агрополихим“.

Източник на новината е заместник-директорът Красимир Бербенков. Според него дейността на предприятието ще започне поетапно да спира от петък, 14.11.2008, до пълното прекратяване на 21.11.2008. Освен свитият световен пазар, високата цена на газта е направила родната продукция неконкурентноспособна. Третата причина е и покупателната неспособност на българските земеделци и замразените евросубсидии. Оптимистичната перспектива е производството да се възобнови през февруари 2008, стига международният пазар и положението на родното фермерство да се подобрят.

Друг информационен източник допълнително разяснява картината. Варненският електронен всекидневник „Пресцентър.БГ“ цитира дирекорът на завода Филип Ромбаут. Не се предвиждат съкращения, а само принудителни отпуски. Възнагражденията се изплащат редовно, пари за транспорт и храна също има, но се усеща напрежение сред работниците, заради несигурното бъдеще на торовия комбинат. Според директора, до 3-4 седмици ще се възобнови част от производството. Най-песимистичната прогноза е закриване на линията за азотни торове идната година. Четвърта причина за намалялото производство до 7 пъти е неангажираността на държавата да съдейства за развитие на предприятието. Видеорепортаж.

В кратък коментар „Икономисти: Металургията и торопроизводството ще паднат първи“ в IPO.bg за случващото се специалистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов заявява, че най-засегнати ще са високоразходните индустрии -- типично това са металургията и торопроизводството в България.

11.11.2008 г.

Уеб поща с видео? Това е Gmail voice and video chat

Преди повече от две години> Google революционизира класическата електронна поща, като добави чат към нея. Днес> Интернет гигантът присъединява глас и образ към текстовите съобщения с Gmail voice and video chat.

За да използвате аудио/видео чата, трябва да сте с Windows XP/Vista и да инсталирате дребна добавка> към браузъра си.

10.11.2008 г.

Как се „изхрачва“ бюджета на ЕС

Забавна печатна грешка във водещата статия> в „Дневник Online“ от 10-11 ноември 2008 всъщност нацели много точно въпроса с бюджета на Европейския съюз и контрола върху него.

Редакция: час-два по-късно заглавието бе подменено с не така интригуващото обобщение, че „Брюксел ще бъде гледан под лупа за фондовете“.

8.11.2008 г.

Кой е Барак Обама? (в снимки)

Сайтът за фотография Pixcetera от семейството на AOL публикува 22 снимки от живота на новоизбрания президент на САЩ. От тях научаваме за семейството му, образованието, работата, политическата кариера. Един любопитен факт -- псевдонимът му е Бари Обама ;)

6.11.2008 г.

Последна почит към Майкъл Крайтън

Научих, че Майкъл Крайтън е починал скоро. Той беше един от любимите ми писатели още откакто се научих да чета -- като започнем, че той седи зад проекти като "Джурасик парк", "Ген", "Сфера", "Конго", "Големият влаков обир" и култовия сериал "Спешно отделение". И все пак, не беше един от любимите ми автори... той продължава да е. Благодаря му за всичките невероятни технологични и фантастични истории! Мир на праха му!

Добавено на 8 ноември 2008: Прочетете тази чудесна кратка статия> за Майкъл Крайтън.

5.11.2008 г.

Стефан Гамизов за изборите в САЩ

В интервю в сутрешния блок на bTV г-н Гамизов говори по темата за новоизбрания американски президент. Вкратце>, изборът на Обама слага край на расовото разделение, демократите са по-склонни да спрат корупционните практики, а българските политици не разбират американската демокрация.

Безплатни очни прегледи

Безплатни очни прегледи за изследване на макулната дегенерация ще се проведат в 6 български града през ноември. Кампанията е част от международна инициатива на Световната здравна организация "Право на зрение", като специално оборудвана мобилна лаборатория ще дойде в България след обиколки в Германия, Австрия, Полша, Чехия, Гърция и Румъния.

Дегенерацията на макулата (макулната дегенерация) е заболяване, свързано с възрастта, и е най-честата причина за тежка, безвъзвратна загуба на зрение сред хората над 60 години в развитите страни (над 150 млн. души по света). То се състои в нарушение на централното зрение при запазване на периферното, като това води до невъзможност да се чете, пише, да се разпознава различни обекти и лица. Още за заболяването>, > и >.

Прегледите ще извършват водещи български офталмолози от 09:00 до 18:00 часа в посочените дни и места по-долу. Специалният автомобил е оборудван с камера за скринингова диагностика без мидриатичен ефект. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 0700 10 105 (между 10:00 и 17:00 часа, на цената на един градски разговор за цялата страна).

  • Благоевград - 7 ноември
  • София - 9 ноември на пл. "Александър Батенберг" пред БНБ
  • Пловдив - 12-13 ноември на паркинга на хотел "Дедеман Тримонциум"
  • Стара Загора - 15 ноември пред хотел "Верея"
  • Бургас - 17-18 ноември пред Бургаския свободен университет
  • Варна - 20-21 ноември на входа на Морската градина

Източници: БТА и Dir.bg> и News.Varna24.bg>. Вижте още подробности за инициативата в България тук>.

Ще донесе ли новият президент на САЩ промяна?

Много вероятно е демократът Барак Обама да е следващият президент на Съединените щати. Но дали той ще донесе истинска промяна*?

Още от първото си гледане на Интернет документалния филм Zeitgeist преди повече от година симпатизирам на сенатора и екс-кандидат за президент Рон Пол. Той от дълго време предупреждава за финансовите проблеми на Америка и продължава да вярва, че скорошните федерални спасителни действия само ще забавят неизбежното.

Вижте интервю с него от 4-ти ноември по CNN, в което заявява, че не вижда да настъпи истинска промяна за американците и за света, без значение дали ще бъде избран Маккейн или Обама.


Прочетете интервюто тук.

Редакция от 5 ноември 2008:


Ще донесе ли Барак така очакваната промяна*?

* Промяна (на англ. език change) бе водещото понятие и идея в кандидатпрезидентската кампания на Обама. Първоначално политическият лозунг бе "Промяна, в която да вярваме" (Change We Can Believe In), но по-късно бе изместен от "Промяна, от която се нуждаем" (Change We Need). За справка>.

4.11.2008 г.

Изборите в САЩ на живо с Google Maps

Днес, 4-ти ноември 2008, са изборите за президент на САЩ (и на света). Различните технологии напредват толкова бързо в наши дни, че Google са се постарали да направят един удобен инструмент за проследяване на резултатите на живо:

За любопитните - има и още интерактивни карти на специалния сайт, посветен на кандидатпрезидентската надпревара.

В България пък екипът на в-к "Капитал" ще следи всичко най-интересно за читателите си. Къде? В специалния си блог за световни новини.

3.11.2008 г.

Стефан Гамизов, или един сам човек

Стефан Гамизов

В неделя, 2 ноември 2008, гледах още> по телевизията интервю на Цветанка Ризова с политическия анализатор Стефан Гамизов. Рядко се впечатлявам от политици и политически теми, но този човек успя да провокира не само интерес, но дори подкрепа от моя страна.

От дълго време смятам, че един от проблемите в България е именно неспазването на законите на всякакво равнище, за което стана дума в разговора им. Виждал съм конкретно как се провежда образованието в университетите, как общинските органи бездействат или взимат решения, как в парламента се избират закони, как Законът за движение по пътищата се прилага избирателно.

Освен че не се спазват законите, в България липсва или не се прилага ефективно контрол върху нарушителите. Глобите често са символични; ако не са, то няма административен капацитет по санкциониране; ако пък такъв има, то служителите работят избирателно и корумпирано. Примери? Има ли наистина нужда?

Свободията при законотворчеството и правозащитата и безнаказоността са твърде явни, за да се говори или направи нещо по въпроса. Като че ли са реторични въпроси, които не търсят истински отговори. Стефан Гамизов обаче говори открито по тях. И така трябва. Трябва политическата картина да се обрисува възможно най-ясно и конкретно; да стане понятно, че политици и мафиоти всъщност са най-добрите бизнеспартньори в икономиката ни; че колкото и реформи да се правят, корените на българския келепирски манталитет, който е неподвластен на правила и ограничения, трудно ще се отстранят.

Ако темата ви е интересна, вижте следните публикации и емисии:

Логично е да се запитам кой е Стефан Гамизов. Отговори идват от няколко места:

Темата със сигурност е с продължение.

Оригиналният фотопортрет> е на Елена Иванова, в-к "Новинар"