8.04.2009 г.

Колко е важно да те чуят

След корпоративен блог, сега „Първа инвестиционна банка” (ПИБ) създаде и своя страница във Facebook.

Нуждата от "чуваемост"

Скоро ще се навърши година, откакто се разви цялата драма с мнимия фалит на ПИБ. В средата на май 2008 банката бе под обстрел от слухове, че ще фалира, което в крайна сметка и естествено не се случи. От ръководството излязоха с официално становище, като бяха подкрепени и от БНБ, и от правителството. Банката искаше да бъде чута.

ПИБ обаче разчиташе на медиите за това. Тя не общува тогава директно със своите клиенти. Породи се паника сред клиентите, които няколко дни теглиха и преместваха депозити и влогове, без да са разбрали съвсем добре описаната ситуация.

Пролетта на 2008 беше трудна за банката и по още една причина -- въвеждането на нова платформа за електронно банкиране. Много клиенти изпитаха затруднения в работата с нея, други бяха разярени от невъзможността да извършват едни или други операции, достъпни само в старата система, трети негодуваха срещу организацията и графичното решение. Клиентите искаха да бъдат чути.

Решението

Анелия Мирчева, директор "Маркетинг, реклама и PR" в ПИБ, обобщава резултата месеци по-късно: "една година ние сме тук с още по голяма клиентска база. Клиентите ни се увеличиха и стигнаха брой и средства, като това ни постави на шесто място в банковата система по активи в края на 2008. Факт е, че в момента доверието в стабилността на ПИБ е дори по-високо."

Безспорно една от причините за превъзмогването на създалите се проблеми беше разширяването на каналите за разгласяване и на активната обратна връзка. Урокът беше, че щом слуховете се разгласиха по Интернет, то значи, че тази среда е била пренебрегвана за сметка на традиционните средства за осведомяване. Време беше за по-активно виртуално присъствие. За директна, а не посредническа връзка, с клиента. Мартин Линдстрьом, невромаркетолог, казва „Един от най-старите трикове в иновациите е да не питате потребителите какво искат, а вместо това да ги попитате за проблемите, с които се срещат.“

Експерти използваха тази криза в доверието да подскажат силата на съвременните технологии за връзки с обществеността. Тодор Христов публикува “8 пропуснати онлайн възможности за PR-а на ПИБ”. Лека-полека (в резултат или не на подобни публикации) ръководството на банката се вслуша в специалистите и започна с корпоративен блог, след което създаде и своя фен страница в набиращата популярност Facebook. Или изпълни 2 от общо 8-те предложения.

Блогът

Единственият в момента активен корпоративен блог на българска банка е този на ПИБ. За по-малко от една година той се превърна в място за:
- виртуално представяне на продукти и услуги,
- за запознаване на обществеността със служителите на банката,
- за популяризиране на различни социалнозначими инициативи, както и
- за образователни финансово-икономически публикации.
Той обаче поема и неспецифична за един корпоративен блог функция -- отворената комуникация с нейните клиенти: допускането на външни мнения и коментари, отговори на клиентски запитвания и потребителски сигнали до ръководството.

Анелия Мирчева разказва следното за новата платформа: "Наскоро обновихме дизайна на блога и в момента правим нова подредба на темите в него. Не може да се избегнат дискусиите между хората, които пишат в блога – ние не ги модерираме." Клиентите имат пълната свобода да общуват помежду си и със служителите. Нещо по-принцип формално ограничено извън виртуалното пространство.

Facebook

В същия дух на отворена, или двустранна, комуникация, ПИБ рекламира и своята фен страница във Facebook*. В рамките само на няколко месеца каналите за общуване между институция и нейните клиенти се развиха по следния начин:
- традиционни канали: посещения в клонове и офиси, справки по телефона и чрез автоматичен оператор, информация от брошури и интернет сайта на банката;
- новите канали: запитвания по имейл, коментари в блога, формуляр за обратна връзка, действия във Facebook, видеоканал в YouTube, предстоящ редовен бюлетин.

"Това за нас е място, в което много бързо и кратко да споделяме новости, свързани с ПИБ или просто неща, които и ние самите харесваме." Така Анелия Мирчева определя смисъла на присъствието им в социалната мрежа. "Facebook е по-неформална среда – очакваме там потребителите да споделят мнението си за продуктите, които пускаме, рекламите, които правим."

Една информация - различни канали

"Дублирането на част от информацията е неизбежно – но пък има и хора, които посещават само едно от тези места", обяснява Анелия Мирчева. Разлики обаче има. Директорът по комуникациите разграничава сериозността на съдържанието и съответстващия му канал: "информацията за инвеститори ще бъде в официалния сайт на ПИБ, обща информация за банката, интересни и полезни факти или просто мартеница с пожелания – ще бъдат поместени в блога. В блога и във Facebook, например, качихме снимки на нашата колега Милица, която участва в Music Idol."

Анелия Мирчева синтезира: "всичко, което не ни убива, ни прави по-силни". Към момента едва ли съществува друга българска компания, която да общува по толкова много начини с клиентите си. Първа инвестиционна банка отговори на предизвикателствата, като стана по-добър слушател. И като свърза директно служители с клиенти. Прозрачността е доверие, а доверието е най-ценният ресурс за една компания.

*Апропо, ПИБ е втората българска банка с присъствие във Facebook. Две седмици преди появата й „Търговска Банка Д” навлезе за първи път в социалната мрежа и застина без нататъшно развитие.

Логотиповете на Първа инвестиционна банка и Facebook са обект на чужди авторски права.

5 коментара:

  1. Логотиповете на Първа инвестиционна банка и Facebook са обект на чужди авторски права.
    A Deutsche Bank има ли какво да каже по въпроса за типовете и логотата :-P

    ОтговорИзтриване
  2. Браво за погледа на Анонимен. Вярно е, има прилика, но не чак копиране :-)

    При ПИБ има четири черни правоъгълника, образуващи незатворен квадрат. Синият цвят е различен. Разположението също. А и отсечката по средата напомня на I(nvestment).

    А и двата логотипа използват дяволски прости фигури и организация.

    ОтговорИзтриване
  3. Много хуваб преглед на темата. Браво. Определено трябва компаниите да разберат, че хората говорят за тях и онлайн и да се научат да слушат. А що се отнася до ПИБ лично имам много добър опит от там, зашото веднага отговарят, не модерират мнениата и ми помогнаха да реша един доста оплетен казус,с който не можех да се справя от чужбина където живея.Надявам се да продължат в този дух.

    ОтговорИзтриване
  4. Темата ти е интересна и я прочетох цялата, мисля, вчера.

    Само не разбрах как така се появи отново начело в Блогосфера, да не правите съвместно с Дневник някакъв PR на Първа Инвестиционна?

    ОтговорИзтриване
  5. @Марин

    Ох, не. Значи писал съм им на "Блогосфера" за този бъг. Те знаят. Добавих просто 2 реда и очевидно редакцията се е появила като нова публикация.

    Иначе, благодаря!

    Ако някой има идея за коригиране...

    ОтговорИзтриване