18.03.2012 г.

Катафалка “Бентли”?

В нашата държава на крайности и абсурди се предлага една също толкова крайна и абсурдна услуга – транспорт на тленните останки не с каквато и да е катафалка, а с катафалка Bentley.

Катафалка "Бентли"

(c) Източник: погребална агенция “Карма” - Варна

DSC00830

DSC00831

Не знам какъв е моделът, а общата ми култура стига до там, че цените на тези коли започват от 100 хиляди евро. Катафалките не са за мъртвите – те няма как да се оплачат -- те са за живите и тяхната нерационална грандомания.

Уточнение: запознати потвърдиха, че въпросният автомобил не е Bentley, а Chrysler 300C. Благодаря на Анонимен!

15 коментара:

  1. тва не е бентли бе мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А какво е тогава? Китайска имитация? Определено отпреде стои едно "B".

      Изтриване
  2. chrysler 300c с едно Б отпред.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не виждам нищо нередно в това... Трябва ли катафалките задължително да са Москвичи и Чайки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катафалка, която струва поне 200 000 лева, ми се вижда странен избор от страна на опечалените, а дори и от агенцията. Катафалка "Москвич" или "Чайка" не съм виждал (не че съм и гледал много), но някак по приляга на българската черга.

      Изобщо в бизнеса със смъртта има доста нерационалност...

      Изтриване
    2. Първо, колата струва не повече от 50 000 лева на старо. Проверих.

      Второ, това с българската черга не ти ли звучи малко така...глупаво? Много ми е чудно какво точно имаш предвид :)

      Изтриване
    3. P.S Иначе в бизнеса със смъртта наистита доста нерационалност, започвайки от окаяното и смешно трагично състояние на гробищата и стигайки до гротескното взимане на пари от страна на църквата за пълни глупости... Та в този ред на мисли, една хубава катафалка би била, да речем, свеж полъх сред ужаса и мръсотията, който цари по такива места. Пък и не смяташ ли, че все някога нещата и ежедневието ни, пък било то и краят му, трябва да стават по-хубави, по-нови...по-различни?

      Изтриване
    4. Просто съвсем случайно се "сблъсках" с тази катафалка на улицата, мерна ми се логото на "Бентли" и нещо не успях да разбера защо би имало в България, че дори не и в столицата, луксозна катафалка. Така де, за починалия няма значение в какво го карат, а ако опечалените са наистина опечалени, за тях -- също.

      Гледах и различните ковчези -- от 250 до 2 500 лева. Обичта в скръбта явно не познава цена и рационално мислещите агенции познават това свойство.

      Аргументът за чергата е, че винаги ми е смешно, като видя последни модели коли по съсипаните ни улици, или последни модели таблети и телефони в ръцете на селтаци. Има грубо разминаване между инфраструктура, култура и показност.

      Изтриване
    5. Знаеш ли, Филипе, има една психологическа теория, нарича се Terror Management Theory. Според един от постулатите й, при напомняне за смъртта, ние се стремим да възвърнем чувството си за ценност, за значимост на собствения си живот, по няколко начина. Един от тях е чрез купуване и потребяване на предмети с висока стойност в културата ни: луксозни имоти, редки стоки, модерни технологии и накити, красиви и атлетични фигури, мъжкарско или майчинско поведение, повече удоволствия и т.н.

      В този ред на мисли, да закарат останките на твой близък в луксозна кола, служи да те "успокои" тебе, да възвърне чувството ти за ценност в живота. Разбира се, това идва на по-висока цена. Това е психологическата гледна точка. От друга страна си спомни колко много пари се наливат и в абитуриентски балове, и в сватби с оправданието, че това е веднъж в живота. Екслузивността на подобен род събития ги прави да изглеждат наистина важни.

      Да, съгласен съм, че ако по-скъп ковчег и по-скъпа катафалка могат да те накарат да се почувстваш по-добре, си струва да си дадеш парите. Ако обаче има други неща, които да усилят самооценката ти и собствената ценност в живота, по-добре инвестирай в тях.

      Изтриване
  4. Нещата, които пишеш са така. Обаче някак си не виждам това, че колата е малко по-модерна като лукс. Както и не виждам това да имаш таблет, смартфон или кола последен модел като лукс. Лукс щеше да е например, тази траурна агенция да предлага разпръскване на прах на покойници от яхта или от космоса.

    Не знам дали си бил по българските гробища (дано не ти се налага) и по гробищата в чуждите страни - но разликата е фрапираща. Никой не иска да се фука или да парадира с тези неща, но неща като малко по-голяма поддръжка, чистота и модерност(визирам катафалките), не биха навредили на никого, а точно обратното. Та, не става въпрос за самооценка и ценности в живота, а за малко по-приятните усещания, които създават неща като тези.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм с тебе по отношение на поддръжката, чистотата и модерността. Нека да са нови коли, обаче защо толкова скъпи! :) Усмихвам се, защото ще се окаже, че не е нито Bentley, нито Maybach, а префасониран Chrysler. Понеже не разбирам от коли, не знам какъв модел е и колко е струвала. Но си представи струва ли се да се купува скъп автомобил и да се прави линейка или катафалка Bentley?

      Изтриване
  5. Думата "неща" като че ли ми е паразитна :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение. Благодаря ти за аргументираните коментари.

      Изтриване
  6. Моля, моля :) Та, колата както казаха по-горе си е точно префасониран Chrysler 300C, който струва по-малко от повечето коли, които са ежедневно по улиците ни. Един вид, не е нищо особено :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да! Chrysler 300C наистина не е нищо особено, но с оглед на това че е катафалка, цената му се качва доста. Ако, да речем Mersedes-Benz W211 струва като нов 80 000лв., то същия преработен като катафалка струва не по-малко от 200 000лв.
    Аз работя в траурната сфера и действително, тази катафалка е доста скъпа инвестиция, която от гледна точка на нас - хората работещи в този бранш, е напълно неоправдана.

    ОтговорИзтриване