16 юли 2013 г.

Варна 2013 – градски транспорт с GPS, карта с уличен изглед и трафик на живо

За пет годин малко неща са се променили в градския транспорт във Варна: все още две са фирмите превозвачи, все още билетчето е на цена 1 лв. и все още липсват добре обозначени спирки и разписания.

Изведнъж през юли 2013 информацията за транспорта в града рязко се увеличи.

Информация за трафика

Първо Google Maps предложи освен Street View (“Градски изглед”), но и актуална информация за трафика в реално време във Варна. България стана поредната европейска държава с панорамни изображения на пътната си мрежа в началото на март 2013 – тогава беше пусната и услугата Traffic, която показваше натовареността по столичните булеварди и пътища край София.

Панорамен изглед пред сградата на Община Варна

На 15.07.2013 Варна стана вторият български град (и един от малкото балкански градове) с актуална пътна информация за натовареността на градското и извънградското движение.

Карта на трафика във Варна

Друга подобна услуга се предлага от “Мобилтел” в сътрудничество с базираната в Белгия Be-Mobile, брандирана като Mtel Traffic. И двете конкурентни услуги показват данни за натовареността на мрежата по часове (въз основа на предишни записи), време за пристигане между две точки спрямо реалния трафик и горещи зони на задръствания. За разлика от Google Maps Mtel Traffic обхваща и “трафика в градовете и пътищата от Републиканската пътна мрежа на България”, като дава значително по-обхватна картина.

image

 

Разписание на градския транспорт

Също на 15.07.2013 за варненци и гостите на града беше предложена автоматизирана система за проследяване колите на градския транспорт с възможност за справка по линия и по спирка, aka “Автобусно разписание” на живо. Първите тестове на системата бяха пуснати в началото на юли 2013 (източник). Услугата се предлага от единия от двата обществени превозвача – “Транстриумф Холдинг” АД. Самото дружество представя функционалността на изградения сайт по следния начин:

Когато влезете чрез линка сте на раздел „Спирка”, моля изберете първата буква на спирката, която Ви интересува и от падащият прозорец изберете спирката и посоката. На картата със знак излиза местоположението на спирката както и движението на автобусите към нея, а в табличен вид кой номер автобус трябва да пристигне, във втората колона след колко време ще дойде и в третата на какво разстояние е от интересуващата Ви спирка.

Карта на градския транспорт във Варна в реално време

Партньор по проекта е “Мап Софт”, като от софтуерната фирма са оставили възможността и други превозвачи да се включат към информационната система. Ако от Община Варна отстъпят право на строеж и фиксират по-значимите спирки, от дружеството могат да инвестират в поставянето на електронни табла по подобие на спирките в столицата (и други европейски градове) (източник).

Още полезна информация и линкове

  • Цената на билета в рамките на града: 1 лев
  • Цената на маршрутно такси (маршрутка): 1,50 лева
  • Цена на билета от Варна до “Златни пясъци”: 3 лева
Сайтове на превозвачите
Разписания и маршрути

Ако забележите неточности или желаете да допълните с още полезна информация, оставете коментар под публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар