11.11.2011 г.

Безплатни енциклопедии и уроци на български (някои до края на 2011)

Обновено на 15.11.2011: издателска група “Български законник” предоставя безплатен пробен абонамент за своите издания до 14 декември. За да се възползвате от справочните им архиви, изискват попълването на заявка.

Като част от Националната програма за въвеждане на ИКТ в образованието всеки български гражданин може да се сдобие безплатно с пакет образователен софтуер, който включва:

  1. Българска енциклопедия А-Я - второ издание (32 000 статии)
  2. Енциклопедия “История на България” (13 000 статии)
  3. “Словник Експерт” – проверка на правопис, сричкопренасяне, граматическа проверка, синонимен речник на български език
  4. Картинен речник Оксфорд-Дуден (55 000 понятия)
  5. “КръстоСловник” – игра за съставяне на засичащи се думи
  6. Световна футболна енциклопедия (2 500 статии)

Прозорец

Т.нар. пакет “Продукти на знанието” е достъпен за сваляне след регистрация с име и имейл на специална страница на Националния образователен портал. На имейла си ще получите линкове за изтегляне на всеки един от продуктите. Според лиценза можете да свалите и използвате програмите до края на 2011, а след това за обновлението ще се изисква “символична” абонаментна такса.

Инсталацията

Списък с директорииШестте програми заемат 2,1 GB и имат единен инсталатор. За да може да инсталирате всичко наведнъж (вижте Setup.exe по-горе), ще трябва да разархивирате всички програми, след което да преместите / копирате инсталационните директории на 5 от програмите в тази на 6-тата, като само оставите папките Images (вижте вляво).

 

Инсталирах под Windows 7 и вероятно затова получих предупреждение, което приех:

Съобщение за несъвместимост

Обърнете внимание, че пакетът е поне от 2008 година. Следваше прозорец за регистрация, но понеже още при заявката за сваляне вие се регистрирате, само отметнете факта:

Скрийншот

Единствено заради “Словник Експерт” ще ви се наложи да рестартирате Windows, преди да можете да използвате програмата за проверка на правописа.

Безплатни уроци за ученици (и не само)

На Националния образователен портал са поместени част от учебното съдържание от 3. до 12. клас задължителна и профилирана подготовка (ЗП и ПП). Някои от ресурсите са текстове от вече издадени учебници, а други са мултимедийно съдържание, илюстриращо структури и процеси:

Илюстрация на мултимедиен урок по химия

Авторите са включили и онлайн тестове за самопроверка:

image

Една от полезните функции на този портал е търсачката, която може да се използва за справки по различни термини в най-различни ресурси (и в речници, и в енциклопедии, и в уроци):

image

Навигацията сред учебното съдържание не е особено интуитивна и изисква време за научаване, но ресурсите могат да бъдат в голяма полза, както на учениците, така и на учителите, които подготвят уроци. Специално за тях са добавени насоки и инструкции за подготовка на отделните уроци.

Знам.БГ

Голяма част от съдържанието на портала е изнесено в портала Znam.bg (Българският портал на знанието).

image

Той, както и пакетът “Продукти на знанието”, е разработка на “Сирма Медия”, които са осигурили програмно тези продукти и услуги с авторството на БАН и български образователни издателства, а финансирането за обнародването на иначе комерсиалните продукти идва от Министерство на образованието чрез Европейския социален фонд. Доколко тези проекти ще бъдат развивани, допълвани и осъвременявани не мога да преценя към момента.

Безплатна правна енциклопедия

Също до края на 2011 клиентите на VIVACOM могат да използват безплатно юридическата енциклопедия “Законите на светло”. Това е богат на справочна информация портал, който освен последните версии на нормативни актове, предлага и допълнителни услуги като терминологичен речник, легални дефиниции, архив на отменени актове, информация за настоящето правителство и за структурата на съдебната система в страната.

image

 

Информация за Националния образователен портал, за Знам.БГ и за Юридическата енциклопедия “Законите на светло”. Тази публикация цели единствено популяризирането на тези полезни, но не така рекламирани продукти и услуги. Ако сте ползвали посочените ресурси, споделете мнението си по-долу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар