6 май 2012 г.

Безплатни тестове за хепатит C – до 11 май

До 11 май 2012 можете да се изследвате за хепатит C безплатно в седем български града: София, Плевен, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Нова Загора и Варна. Вижте адресите на участващите лаборатории тук.

За изследването не е необходимо предварително записване, а резултатите са готови наистина за 10 минути. Миналата година са се изследвали над 9000 души.

Във Варна тестовете се извършват всеки работен ден от 07,30 до 18,00 часа и в събота от 08,00 до 14,00 в СМДЛ “Кандиларов”. Лабораторията се намира на ул. Габрово 17, в района на жп гарата.


Вижте в по-голям мащаб

Страшното при болестта хепатит C е че можете да сте носител на вируса дълго време, без да имате каквито и да било симптоми, и в зависимост от начина ви на живот (пушене, пиене, солена и мазна храна) рискът от бързоразвиваща се цироза е напълно реален.

Лечението на това заболяване е дълго и мъчително, заради страничните ефекти от инжекциите с интерферон (представете си нещо като химиотерапия). Разлистете само няколко страници от блога на един заразен човек и ще добиете представа за промените в тялото, психиката и жизнения възглед, които сполетяват болния.

Жълт манекен, седнал до информационен щенд

Ако решите да отложите тестването за друг път, цената на едно изследване варира между 10 и 30 лева, а забавянето в диагнозата ще ви коства шанса за по-бързо и ефективно лечение. Можете да сте се заразили от последния път при зъболекар, от поставянето на пиърсинг, от партньора си. В България около 150 000 души (цял един град) са носители на вируса.

Вземете приятел и отидете още днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар