6.05.2008 г.

Телевизия и радио за сечта във Варна

За хората, които не са от Варна, в блога на amymoss можете да прочетете какво за варненци е "Севастопол" и накратко за случилото се. Най-грубо - каквото е мястото за срещи "Попа" в столицата, "Копчетата" в Пловдив или "Часовника" в Бургас.

Интересно (и срамно) как 2-3 дни след случая със сечта в градинката до бившия ресторант "Севастопол" във Варна националните телевизии отразяват събитието. Но щом е по телевизията, значи е истинско, значи го има. Поне така повече хора ще разберат за това. Досега природозащитниците от "Граждани за Рила" са събрали над 2000 подписа. Минете през градинката, вижте с очите си дали е обикновена резитба и санитарна сеч, преценете и се подпишете, ако решите, че не това е начинът! И можете да дойдете пред Общината в сряда сутринта.

На 4 май БНТ излъчва кратък репортаж (видео). После и bTV излъчват по-обширен репортаж за протеста на хора от София и Варна за застрояването на градската среда за сметка на вече съществуващи зелени площи.

Една варненска екологична и гражданска организация - "Зелена Варна", също публикува информация за градинката. Те също призовават за протеста на 7 май от 8:30 пред Общината.

НАКРАТКО, осакатиха градинката (и не само нея) във време, което е доста странно (почивният 1 май, към 7:30 сутринта); искат да резбоват живи дървета (!); и да засадят нови (!). Много искам да разбера какво ще се случи на предстоящия протест - до какво споразумение ще се достигне между властта и гражданите; какви конкретни действия ще се предприемат спрямо фирмата изпълнител; как ще се компенсира изобщо загубеното.

П.П. От самите "Граждани за Рила", както и от множество коментари на читатели и зрители на новината, разбирам, че най-честото мнение е за променяне функцията на градинката и последващото й преобразуване в паркинг (наземен или подземен). Други спекулират за строителна площ за бизнес обект. Това може и да звучи пресилено, но трябва да се проучи кой има интереси там. А интереси винаги има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар