8.05.2008 г.

Всичко на български: Google предлага автоматичен превод на още езици

Услугата за автоматичен превод Google Translate добави и български език към списъка от езици, които се поддържат. Сега е възможно да се правят преводи на кратки текстове между английски, арабски, български, гръцки, датски, испански, италиански, китайски, корейски, немски, норвежки, полски, португалски, румънски, руски, фински, френски, хинди, холандски, хърватски, чешки, шведски и японски. Това важи и за превод на уебстраници от един на друг от гореизброените езици.

Добавена е и интересна функционалност - автоматично разпознаване на езика на превеждания текст или уебсайт чрез опцията „Detect language“ от менюто за избор на език.

Ето как звучи на английски Вазовото стихотворение „Аз съм българче“:

I am balgarche. Love our mountains green, Bulgarian to call -- first joy is for me.

Особеното при машинния превод на Google Translate е начинът за превеждане - използват „статистически машинен превод", което означава съпоставяне на блокове от текст на един език със същите блокове на друг език. Можете да научите повече тук. Разбира се, полученият текст е понякога доста забавен, дори неразбираем, но като цяло могат да се схванат основните идеи. За без пари си е направо супер.

Честито на българочетящите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар