10.06.2008 г.

iPhone 3G в България? Ама друг път

Днес стана ясно, че прословутият мобилен телефон на Apple iPhone вече ще е 3G, ще струва $199 в САЩ при договор с американския мобилен оператор AT&T и ще бъде достъпен на 11 юли в 25 страни, 15 от които европейски. По-късно през годината ще достигне и до пазарите на още 48 страни в света, 13 от тях в Европа, включително Гърция, Турция, Хърватска и Румъния. Но не и България, според официалния сайт на производителя. Засега.

Атанас Янев побърза да се зарадва, че ще може да си го вземе за 240 лева. Да, ама не -- по две причини. Първо, все още няма договор с български оператор (най-често посочван е M-tel, като партньор на Vodafone; виж по-долу). И второ, цената на телефона не е само $199, а включва и месечните такси, които се заплащат на този оператор.

В Германия (T-Mobile) например върви следното намаление: цена на iPhone (без 3G) от 99 евро (200 лева), но при месечна такса за две години от 89 евро (180 лева).

Във Великобритания (O2) обаче нещата са малко по-различни. За новия iPhone потебителите ще платят 99 лири ($199). Което е потвърждение, че Стийв Джобс наистина предлага телефона на една и съща цена в целия свят. Задължението е обаче в рамките на 30 лири месечно за година и половина (а не две). Дори се очаква предлагане за клиентите на предплатената услуга на O2 Pay & Go без обвързване с договор.

В Италия iPhone ще се предлага от Vodafone и TIM, в Испания от Movistar (Telefonica), във Франция от Orange. На Балканите - в Гърция и Турция от Vodafone, в Румъния от Orange, в Хърватска - от T-Mobile.

Повече от ясно е, че тепърва ще дочакаме в родината вече едногодишната сензация в мобилните технологии. И че когато я дочакаме, цената няма да е така примамлива. Разбира се, става въпрос за официална дистрибуция и за оригинален софтуер на телефона. И днес могат да се намерят iPhone апарати на българския пазар за между 600 и 900 лева без договор.

Лично за мен, по-интересната новина беше услугата MobileMe, която не е кой знае колко иновационна, уникална или неочаквана, но която затвърди убеждението ми, че бъдещето на електронните услуги ще бъде в интеграцията им, отварянето им и достъпността им на различни устройства и платформи. MobileMe накратко представлява автоматична синхронизация в реално време на кореспонденция, контакти, снимкова галерия и съхранени файлове между Mac (PC), iPhone (iPod touch) и Web. Цената е $99 за една година, даваща право 20GB пространство за съхранение на синхронизиращия сървър и 200GB месечен трафик.

Преди време разработчиците на браузъра Opera пуснаха услугата Opera Link, която позволява автоматично синхронизиране на любимите страници (отметки, favorites, bookmarks), началните страници, бележки и някои настройки със сървър. Така на всеки компютър с Интернет потребителят има достъп до тях или чрез уебсайт (ако няма инсталирана Opera), или чрез браузъра. Освен това, синхронизацията се случва и между мобилните версии на браузъра (Opera Mini и Opera Mobile) и тези на други устройства (Opera for Devices, Wii), което напълно заключва цикъла на употреба. Норвежките разработчици вървят именно по тази линия -- интеграция, отваряне и достъпност между различни устройства и платформи.

Чакаме... А междувременно, можете да следите информацията за iPhone на български тук.

Снимки: Apple.com и Opera.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар