18 май 2008 г.

Очаквано силно земетресение в София

НОВО: за информация за земетресението от 15 и 16 ноември 2008, вижте тук.

НОВО: за информация за земетресението от 3 юли 2008, вижте тук.

DarikNews.bg „гръмна“ с новината, че се очаква разрушително земетресение в София в съвсем близко бъдеще. Прогнозата идва от проф. Рангел Гюров от Департамента „Земни науки и околна среда“ на Нов български университет в интервю с Мартин Карбовски (можете да го чуете в сайта на DarikNews).

Според него, съвсем скоро се очаква силен земен тръс от порядъка на над 7 степен по скалата на Рихтер по линията София-Пловдив-Благоевград-Петрич с голям брой жертви и материални щети. Сеизмични зони с повишен риск са районът на София, Софийското поле, поречието на р. Марица, районът на Чирпан, Кресненското дефиле, районът на Стражица, н. Шабла, Северното черноморие, Врачанският регион и Кърджалийският регион. Необходимо е, според проф. Гюров, държавата да инвестира в съвременна система за ранно прогнозиране, като в момента съществуват технически средства за това. Земетресение от такъв порядък в България скоро не е имало и шансът за такова днес е много голям, смята ученият. През 2007 доклад на Световната банка изчислява, че 2,5 млрд. долара ще бъдат щетите в столицата в случай на земетресение.

Проф. Рангел Гюров преди 3 години също предупреди за същото - вижте статията в онлайн изданието „Български Фактор“ от 19 октомври 2005. Според други учени при БАН подобни системи не се иползват дори в Япония. През 2006 проф. Гюров прави много точна прогноза за по-слаб трус в столицата. Преподавателят се занимава и с проблемите на околната среда.

Първите коментари към тази вест са за излишна паника, платено съобщение от застрахователна компания, неправилен начин за публикуване на подобна информация. DarikNews поднасят и списък със съвети в случай на земетресение.

Прочетете и съветите за действия при земетресения, дадени в сайта на Министерството на извънредните ситуации. Вижте и илюстриран наръчник за това какво да правим при земетресение от Дирекция „Гражданска защита“ - Област Велико Търново.

Дори и прогнозата да се окаже погрешна, то не е излишно да си спомним на какво ни учеха в училище за поведение в бедствени ситуации, а и е добре да се замислим в какви сгради учим, работим, живеем и се забавляваме. По-добре да се вземат превантивни, отколкото поправителни мерки (дори на цената на психическия ни комфорт).

Правилното поведение в случая не е да игнорираме новината като „бръщолевици на непознат професор“ или „платено съобщение на застрахователи“, а да се образоваме и да изискваме безопасни условия на труд и живот. Дори и да се замислим, няма ли нужда да застраховаме собствеността си при толкова много бедствия през изминалите години (вижте статията във в. „Стандарт“ по въпроса).

НОВО: Министерството на извънредните ситуации представи сайт за деца, който дава кратка информация за различните природни и индустриални опасности по области, показва филмчета за действия по време на земетресение, пожар, наводнение. Има тестове за проверка на знанията, сборници с образователни материали и други. Задължително му хвърлете по един поглед - най-важно е човек да знае какво да прави в такива бедствени ситуации.

8 коментара:

 1. Живеем в сеизмичен район по принцип и винаги, когато стане земетресение, "прогнозата" на някой фанатик се сбъдва. На всичкото отгоре, в момента слуховете, както знаем, са модерни :) И то - лошите слухове. Защо ли? Защото продават - тиражи, рекламни спотове, застраховки, "по-добри условия на труд и на живот", ако щеш...

  Ако има нещо сигурно, обаче, то е - АПАРАТУРА ЗА ПРЕДВИЖДАНЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА. Ако съществуваше, колкото и да беше скъпа, всички щяха да я ползват. Все пак, не е евтино да построиш цял град наново, нали. Така че науката изчезва от уравнението, заедно с нейните учени.

  Някои животни предвиждат тектоничните движения секудни по-рано. Екстрасенсите понякога налучкват. Но аз избрах за себе си - поредният слух, целящ нечия чужда икономическа изгода, който е изцяло в ущърб на личния ми комфорт и прдставялва загуба на времето ми, като ме натоварва с излишна параноя.

  Ако ти е писано да си в задръстване на моста на Витиня, докато се случа най-голямото земетресение в България, значи точно такъв ще бъде краят ти -неприятен, колкото и да се опитваш да го избегнеш.

  Ето сега ще отида в земетръсно неподсигурена сграда да обядвам и ще пия една бира за учените от НБУ и техните "колеги" - силистренските врачки, хех

  Айде стига толкова слухове, а?

  Самият Карбовски съм го чувал да казва: "Лошите новини продават". Колко по-лоша новина от земетресение, което помита София, Пловдив (най-гъсто населените райнони) и половината крайбрежие може да се измисли?

  Тъпото на такива евтини маркетингови трикове за привличане на вниманието е, че карат хората да се усъмнят: "ами ако все пак се случи?" "ами ако банката наистина фалира? "ами ако наистина има земетресение?" Аз пък се съмнявам в евтините маркетингови трикове. И имам един въпрос: ами ако ги нямаше въпосните провокации? Дали изобщо мисълта за разрушително земетресение щеше да ви мине през главите? Знам отговора. Той е "не". Така че споко.

  ОтговорИзтриване
 2. Напълно си прав, че слуховете „продават“ и че хората стават особено податливи на внушения при наличието им.

  Но идеята на поста ми освен да кажа накратко за прогнозата на проф. Гюров, по-скоро бе, че трябва да се обръща внимание и на условията за безопасност - защото не е едно и също да кажеш „тука ще си изгоря, така ми е било писано“ или да вземеш пожарагасител и да гасиш в случай на пожар на работното място. Така се случи и във влака за Кардам (хората не са нито материално, нито психически подготвени за такива ситуации).

  Може би сега, след като премахнаха наборната служба, ще е добре младите хора да се обучават (не просто да „преминават“) на поведение в кризисни ситуации и оказване на първа помощ.

  Най-лесното е да кажеш „ако ти е писано“. Мене това ме дразни - че дори курса за първа помощ за шофьори е 4 часа. Честно казано, почти нищо не помня от него и не знам какво бих направил в извънредна ситуация.

  А за „колегите“ в НБУ - там отново си прав. Има учени и „учени“.

  ОтговорИзтриване
 3. boji4ko i na drugii mesta 4etoh razni raboti!!! 4e shte se mre shte se mre!!

  ОтговорИзтриване
 4. срамувам се ,че съм геофизик и колега на т. нар.професор

  ОтговорИзтриване
 5. Strah me e! Sega i ot tova zemetresenie v Haiti i Chili i Arjentina! :( A az sanuvah zemetresenieto!!! NAISTINA! I sega na sun vidqh nesto kato chisloto 5 mart i vijdah sgradi, koito padat! :( :( NZ KAKVO ZNA4I! :(((

  ОтговорИзтриване
 6. че кой е бил пророк в собствената си страна?
  http://corkscrew.hit.bg

  Преди време един, който беше предсказал земетресението в Италия го съдили за измама за това предсказание... докато не ги тресна.

  ОтговорИзтриване
 7. bilo e i po stra6no no ne znam za6to vsichi tragvat da tichat po stalbite

  ОтговорИзтриване
 8. Който иска вярва. Аз искам да споделя винаги съм имала много силни главоболия мислех че са свързани със здравословни проблеми да ама не в последните 5-6 години установих че главоболието е свързано със земетресение независимо в коя част на света ако е много силно го усещам една седмица преди днес например земетресението в централна италиа плюс главоболието започнах да чувам и пукане в ухото и още нещо от почти един месец съм много неспокойна даже коментирах с мои приятели че ще се случат лоши неща. Всички мои приятели са чували много пъти че преди земетресение аз казвам че ще има. Но немога да кажа в кой краи на света за съжаление

  ОтговорИзтриване