18.05.2008 г.

Очаквано силно земетресение в София

НОВО: за информация за земетресението от 15 и 16 ноември 2008, вижте тук.

НОВО: за информация за земетресението от 3 юли 2008, вижте тук.

DarikNews.bg „гръмна“ с новината, че се очаква разрушително земетресение в София в съвсем близко бъдеще. Прогнозата идва от проф. Рангел Гюров от Департамента „Земни науки и околна среда“ на Нов български университет в интервю с Мартин Карбовски (можете да го чуете в сайта на DarikNews).

Според него, съвсем скоро се очаква силен земен тръс от порядъка на над 7 степен по скалата на Рихтер по линията София-Пловдив-Благоевград-Петрич с голям брой жертви и материални щети. Сеизмични зони с повишен риск са районът на София, Софийското поле, поречието на р. Марица, районът на Чирпан, Кресненското дефиле, районът на Стражица, н. Шабла, Северното черноморие, Врачанският регион и Кърджалийският регион. Необходимо е, според проф. Гюров, държавата да инвестира в съвременна система за ранно прогнозиране, като в момента съществуват технически средства за това. Земетресение от такъв порядък в България скоро не е имало и шансът за такова днес е много голям, смята ученият. През 2007 доклад на Световната банка изчислява, че 2,5 млрд. долара ще бъдат щетите в столицата в случай на земетресение.

Проф. Рангел Гюров преди 3 години също предупреди за същото - вижте статията в онлайн изданието „Български Фактор“ от 19 октомври 2005. Според други учени при БАН подобни системи не се иползват дори в Япония. През 2006 проф. Гюров прави много точна прогноза за по-слаб трус в столицата. Преподавателят се занимава и с проблемите на околната среда.

Първите коментари към тази вест са за излишна паника, платено съобщение от застрахователна компания, неправилен начин за публикуване на подобна информация. DarikNews поднасят и списък със съвети в случай на земетресение.

Прочетете и съветите за действия при земетресения, дадени в сайта на Министерството на извънредните ситуации. Вижте и илюстриран наръчник за това какво да правим при земетресение от Дирекция „Гражданска защита“ - Област Велико Търново.

Дори и прогнозата да се окаже погрешна, то не е излишно да си спомним на какво ни учеха в училище за поведение в бедствени ситуации, а и е добре да се замислим в какви сгради учим, работим, живеем и се забавляваме. По-добре да се вземат превантивни, отколкото поправителни мерки (дори на цената на психическия ни комфорт).

Правилното поведение в случая не е да игнорираме новината като „бръщолевици на непознат професор“ или „платено съобщение на застрахователи“, а да се образоваме и да изискваме безопасни условия на труд и живот. Дори и да се замислим, няма ли нужда да застраховаме собствеността си при толкова много бедствия през изминалите години (вижте статията във в. „Стандарт“ по въпроса).

НОВО: Министерството на извънредните ситуации представи сайт за деца, който дава кратка информация за различните природни и индустриални опасности по области, показва филмчета за действия по време на земетресение, пожар, наводнение. Има тестове за проверка на знанията, сборници с образователни материали и други. Задължително му хвърлете по един поглед - най-важно е човек да знае какво да прави в такива бедствени ситуации.

7 коментара:

  1. Живеем в сеизмичен район по принцип и винаги, когато стане земетресение, "прогнозата" на някой фанатик се сбъдва. На всичкото отгоре, в момента слуховете, както знаем, са модерни :) И то - лошите слухове. Защо ли? Защото продават - тиражи, рекламни спотове, застраховки, "по-добри условия на труд и на живот", ако щеш...

    Ако има нещо сигурно, обаче, то е - АПАРАТУРА ЗА ПРЕДВИЖДАНЕ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА. Ако съществуваше, колкото и да беше скъпа, всички щяха да я ползват. Все пак, не е евтино да построиш цял град наново, нали. Така че науката изчезва от уравнението, заедно с нейните учени.

    Някои животни предвиждат тектоничните движения секудни по-рано. Екстрасенсите понякога налучкват. Но аз избрах за себе си - поредният слух, целящ нечия чужда икономическа изгода, който е изцяло в ущърб на личния ми комфорт и прдставялва загуба на времето ми, като ме натоварва с излишна параноя.

    Ако ти е писано да си в задръстване на моста на Витиня, докато се случа най-голямото земетресение в България, значи точно такъв ще бъде краят ти -неприятен, колкото и да се опитваш да го избегнеш.

    Ето сега ще отида в земетръсно неподсигурена сграда да обядвам и ще пия една бира за учените от НБУ и техните "колеги" - силистренските врачки, хех

    Айде стига толкова слухове, а?

    Самият Карбовски съм го чувал да казва: "Лошите новини продават". Колко по-лоша новина от земетресение, което помита София, Пловдив (най-гъсто населените райнони) и половината крайбрежие може да се измисли?

    Тъпото на такива евтини маркетингови трикове за привличане на вниманието е, че карат хората да се усъмнят: "ами ако все пак се случи?" "ами ако банката наистина фалира? "ами ако наистина има земетресение?" Аз пък се съмнявам в евтините маркетингови трикове. И имам един въпрос: ами ако ги нямаше въпосните провокации? Дали изобщо мисълта за разрушително земетресение щеше да ви мине през главите? Знам отговора. Той е "не". Така че споко.

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно си прав, че слуховете „продават“ и че хората стават особено податливи на внушения при наличието им.

    Но идеята на поста ми освен да кажа накратко за прогнозата на проф. Гюров, по-скоро бе, че трябва да се обръща внимание и на условията за безопасност - защото не е едно и също да кажеш „тука ще си изгоря, така ми е било писано“ или да вземеш пожарагасител и да гасиш в случай на пожар на работното място. Така се случи и във влака за Кардам (хората не са нито материално, нито психически подготвени за такива ситуации).

    Може би сега, след като премахнаха наборната служба, ще е добре младите хора да се обучават (не просто да „преминават“) на поведение в кризисни ситуации и оказване на първа помощ.

    Най-лесното е да кажеш „ако ти е писано“. Мене това ме дразни - че дори курса за първа помощ за шофьори е 4 часа. Честно казано, почти нищо не помня от него и не знам какво бих направил в извънредна ситуация.

    А за „колегите“ в НБУ - там отново си прав. Има учени и „учени“.

    ОтговорИзтриване
  3. boji4ko i na drugii mesta 4etoh razni raboti!!! 4e shte se mre shte se mre!!

    ОтговорИзтриване
  4. срамувам се ,че съм геофизик и колега на т. нар.професор

    ОтговорИзтриване
  5. Strah me e! Sega i ot tova zemetresenie v Haiti i Chili i Arjentina! :( A az sanuvah zemetresenieto!!! NAISTINA! I sega na sun vidqh nesto kato chisloto 5 mart i vijdah sgradi, koito padat! :( :( NZ KAKVO ZNA4I! :(((

    ОтговорИзтриване
  6. че кой е бил пророк в собствената си страна?
    http://corkscrew.hit.bg

    Преди време един, който беше предсказал земетресението в Италия го съдили за измама за това предсказание... докато не ги тресна.

    ОтговорИзтриване
  7. bilo e i po stra6no no ne znam za6to vsichi tragvat da tichat po stalbite

    ОтговорИзтриване