19.04.2008 г.

Клас „Страх“ - погледът на „Капитал“ върху училищната агресия

Във връзка със статията със заглавие Клас „Страх“ във в. Капитал от тази седмица публикувам няколко свои разсъждения. Прочетете коментарите на читателите, особено тази на Симион, който има поглед и от двете страни на печатните медии.
Абсолютно съм съгласен с мнението на Симион Патеев по-горе. По-скоро отразява липсата на регулативно съзнание у медиите, които единствено „произвеждат“ новини. За съжаление, освен проблема с ниската регулативна медийна функция, съществува и проблемът с липсващия контрол де факто (а не де юре). Кога за последно сте били свидетели на глоба, санкция, лихва, наказание? Всеки кара и паркира където му падне, изхвърля боклук навсякъде, лепи реклами навсякъде, бяга от училище, пуши в университета и в крайна сметка животът му е по-лесен и по-приятен. Трима преподаватели в Софийския вече говориха независимо един от друг за така нареченото състояние на аномия в българското общество, която започва с началото на прехода и продължава до днес. Аномията е липсата на норми (закон има, но липсва ефективен, физически контрол) и тя се усеща още повече. Агресията не е проблемът - тя е резултатът, вторично образвание. Принципно ненавиждам изкуственото присвояване на вина и отговорност след всеки нещастен случай, но пък съм с две ръце „за“, когато става дума за предварително поемане на същата вина и отговорност при справяне с проблемите. И Вълчев най-накрая да вземе да заяви твърди позиции КАК да санкционира неадекватното поведение, КАК да формира ценности чрез образователната система. Училището отмира откъм функцията „банка за знания“ (има книги, има Интернет) и е време да изгражда именно ценности, умения за справяне в социалния свят, умения за самообучение занапред, както и да подготвя езикови и професионални умения, търсени на сегашния пазар на труда. Или имаме липса на медиен/обществен/личен контрол, липса на предварителна отговорност и ясни планове, липса на ценности, неформирано образование, но наличие на ПР-техники за изместване фокуса на обществената чувствителност.

16.04.2008 г.

Преносимостта на номерата

От петък 11.04.2008 и трите български GSM-оператори предлагат услугата преносимост на номерата. Какво означава това за обикновения човек?

Означава, че ако искате да смените оператора си (например сега сте клиент на Globul, но искате да станете абонат на vivatel), можете да запазите стария си номер и да бъдете обслужвани от друг оператор (запазвате Globul-ския си номер, но ставате клиент на vivatel).

Самата процедура струва 5 лева и става за 10 дни. Могат да се запазват и номера на абонаменти, така и номера на предплатени карти.

Ако даден номер вече се е преместил при друг оператор, то ще има автоматично известие за това преди всеки разговор с 2-секунден период за решение, дали да се свържете или не. Така например, ако имате безплатни минути към M-tel и номер 0888-123-456 е станал абонат на Globul, то ще имате време да прецените, дали да осъществите връзката или не.

За подробните условия, как да смените оператора и да запазите номера, можете да прочетете на следните адреси. Имайте предвид, че информацията макар да е на различни страници, тя се отнася до трите оператора еднакво:

  • Globul Важни подробности покрай процедурата с въпроси и отговори
  • vivatel Процедурата кратко и ясно както при преместване към vivatel, така и при напускане
  • M-tel Процедурата накратко при преместване към M-tel
В интервю за електронен вестник Николай Кичев, директор „Регулации“ в Мобилтел, обяснява доста подробно за смисъла, процедурата и ограниченията на процеса. Прочетете го тук, заглавието на статията е „Как да минем към друг мобилен оператор, без да си променяме номера“.

И още (специално за Добри)... На сайта на Комисията за регулиране на съобщенията могат да се открият 2 много интересни документа:

  • Функционални спецификации за осъществяване на преносимост на номера на абонати на обществени мобилни далекосъобщителни мрежи (файл)
  • Таблица с постъпилите в КРС становища по функционални спецификации (файл)

Интересен факт - към момента M-tel по никакъв начин не рекламират тази услуга за разлика от другите два оператора, които са сложили линкове още на заглавните си страници. Защо ли? ;) Вече и при тях е налична информация за прехвърляне в мрежата им, запазвайки стария си номер.